BNL #2: Magazine met een koninklijke cover
Vrijdag 30 juni 2023
Eén van de hoogtepunten in het magazine is het werkbezoek van Koningin Máxima aan een woningbouwproject in Rijnsburg. In dit project, dat zeer duurzame sociale huurwoningen combineert met de nieuwste digitale technieken, komt alles samen wat de bouw biedt.
Naast dit koninklijke bezoek, behandelt het magazine ook de uitdagingen waarmee de bouw- en infrasector te maken heeft, zoals de beschikbaarheid van bouwmateriaal, stijgende prijzen en complexe aanbestedingsprocessen. Bouwend Nederland heeft samen met verschillende belanghebbenden handelingskaders ontwikkeld om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het magazine biedt ook inzicht in de impact van de Kaderrichtlijn Water op de sector en de mogelijke gevolgen voor vergunningverlening.
Verder bevat het een interview met Raymond Wanders, wethouder in Emmen, over de voorbeeldrol van de overheid in goed opdrachtgeverschap. Je blijft ook op de hoogte van het nieuws uit de vijf regio's, met updates over regionale ontwikkelingen in de bouw en infra.
Bovendien krijg je een exclusief kijkje achter de schermen bij bouwbedrijf Mourik, dat met trots de eerste graafmachine op waterstof in Nederland heeft gebouwd en werkt aan emissieloos materieel. Tot slot biedt het magazine een afscheidsinterview met Joep Rats, voormalig directeur Beleid & Vereniging van Bouwend Nederland, die terugblikt op zijn twaalf jaar bij de organisatie.
Kortom, BNL magazine staat weer vol informatie, nieuws, ontwikkelingen en interviews. Veel leesplezier!
Gerelateerd nieuws
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.
Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.