BNL #3: Verkiezingstijd
Vrijdag 6 oktober 2023
Welkom bij de nieuwe editie van BNL, het verenigingsmagazine van Bouwend Nederland. In deze uitgave duiken we dieper in enkele belangrijke thema's die onze sector en onze leden momenteel bezighouden. Van politieke ontwikkelingen, zoals de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, tot innovatieve projecten, we hebben het allemaal voor je samengebracht.
Lees het BNL Magazine #3-2023 hier.
Verkiezingstijd
Bouwend Nederland zet vol in op de Tweede Kamerverkiezingen. "Waar we anders anderhalf jaar de tijd hebben, moeten we nu in enkele weken campagne voeren", zegt voorzitter Arno Visser. "Wij zullen er alles aan doen om het belang van goede en betaalbare huizenbouw, het veilig houden van de infrastructuur, het halen van de klimaatdoelen en een oplossing voor het stikstofprobleem bij de nieuwe Kamerleden tussen de oren te krijgen."
Dit en nog veel meer - over de Wkb, infra, veiligheid, verduurzaming én onze nieuwe directieleden - lees je in deze nieuwe BNL.
Altijd op de hoogte
BNL blijft je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, trends en inzichten die van invloed zijn op de bouw- en infrasector en onze leden. We blijven trouw aan onze missie: het binden, boeien en verenigen van de leden van Bouwend Nederland. Veel leesplezier!
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.