Bouw- en uitzendbranche verbeteren samen de veiligheid in de sector
Maandag 14 april 2025
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
Op de bouwplaats gebeuren relatief vaak arbeidsongevallen met ingehuurd personeel en zzp'ers. Daarom nemen organisaties in de bouw en de uitzendbranche stappen om de veiligheid van ingehuurd personeel te verbeteren. Bouwend Nederland, Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), Aannemersfederatie, ABU en NBBU ondertekenden daartoe eind 2023 ook een convenant.
Oplossingsrichtingen
De brancheorganisaties organiseerden leersessies met bouwbedrijven en uitzendbureaus. Uit die sessies zijn een aantal belangrijke thema's te herleiden. Denk aan het goed betrekken van inhuurkrachten, de rol van de uitvoerder daarbij, inzicht in diploma's en certificaten, het werken in vaste ploegen en de verantwoordelijkheid van opdrachtgevers als het gaat om veiligheid. Logischerwijs is hierbij ook aandacht voor taal- en cultuurverschillen en voor het uitwisselen van ongevallenregistraties tussen bouw- en uitzendbranche.
Toetsen in de praktijk
Eind mei komen bouwbedrijven en uitzenders bij elkaar om de gewenste interventies te bespreken. Die worden vervolgens getoetst op concrete bouwprojecten. Daarnaast zullen er gesprekken op brancheniveau plaatsvinden over prijsdruk en het voorkomen van concurrentie op veiligheid. De resultaten zijn naar verwachting eind 2025/begin 2026 bekend.
Interesse om mee de gewenste interventies te bespreken?
Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 28 mei van 9.00 tot circa 13.00 bij Bouwend Nederland. Ben je lid van ons en wil je meedenken en -doen? Stuur dan een mailtje naar Christel Peppelenbos.
Gerelateerd nieuws
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.
Een dag na de Bewust Veilig-dag van 26 maart jongstleden deed afdeling Zeeland het dunnetjes over: bij het Van der Valk-hotel in Middelburg kwamen niet alleen overheden, maar ook overheden, opdrachtgevers, woningcorporaties en leden bij elkaar om nog een keer dieper in de veiligheidsmaterie te duiken.