Bouw- en uitzendbranche verbeteren samen de veiligheid in de sector
Maandag 14 april 2025
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
Op de bouwplaats gebeuren relatief vaak arbeidsongevallen met ingehuurd personeel en zzp'ers. Daarom nemen organisaties in de bouw en de uitzendbranche stappen om de veiligheid van ingehuurd personeel te verbeteren. Bouwend Nederland, Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), Aannemersfederatie, ABU en NBBU ondertekenden daartoe eind 2023 ook een convenant.
Oplossingsrichtingen
De brancheorganisaties organiseerden leersessies met bouwbedrijven en uitzendbureaus. Uit die sessies zijn een aantal belangrijke thema's te herleiden. Denk aan het goed betrekken van inhuurkrachten, de rol van de uitvoerder daarbij, inzicht in diploma's en certificaten, het werken in vaste ploegen en de verantwoordelijkheid van opdrachtgevers als het gaat om veiligheid. Logischerwijs is hierbij ook aandacht voor taal- en cultuurverschillen en voor het uitwisselen van ongevallenregistraties tussen bouw- en uitzendbranche.
Toetsen in de praktijk
Eind mei komen bouwbedrijven en uitzenders bij elkaar om de gewenste interventies te bespreken. Die worden vervolgens getoetst op concrete bouwprojecten. Daarnaast zullen er gesprekken op brancheniveau plaatsvinden over prijsdruk en het voorkomen van concurrentie op veiligheid. De resultaten zijn naar verwachting eind 2025/begin 2026 bekend.
Interesse om mee de gewenste interventies te bespreken?
Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 28 mei van 9.00 tot circa 13.00 bij Bouwend Nederland. Ben je lid van ons en wil je meedenken en -doen? Stuur dan een mailtje naar Christel Peppelenbos.
Gerelateerd nieuws
Bij VolkerWessels Materieel & Logistiek draait alles om slimme en praktische ondersteuning op de bouwplaats. Zo leveren zij nu ook zonnebrandcrème aan alle operationele werklocaties. Daarmee maken ze het medewerkers wel heel gemakkelijk om te smeren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.