1. Home
  2. Nieuws
  3. Cyberdreigingen in 2025 dit moet je weten

Cyberdreigingen in 2025: dit moet je weten

Vrijdag 16 mei 2025

In 2025 is de digitale wereld drukker dan ooit. Niet alleen met mails, chats en Teams-overleggen, maar helaas ook met hackers die hun slag willen slaan. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft onderzocht wat er in het eerste kwartaal van dit jaar is gebeurd en wat we kunnen verwachten.

In juni komt de NAVO-top naar Nederland. Deze top trekt niet alleen journalisten en beveiligers aan, maar ook hackers. Het NCSC denkt dat dit weleens het moment kan zijn waarop kwaadwillenden extra actief worden. 

Wat zien we nu al gebeuren?

Er zijn een paar dingen die opvallen:

  • DDoS-aanvallen: hackers sturen zoveel verkeer naar een website dat die uitvalt. Een soort digitale file waardoor niemand meer naar binnen kan. Ze gebruiken nu een nieuwe manier: ‘carpetbombing’. Dat klinkt als iets uit een oorlog en dat is het eigenlijk ook. Ze verspreiden de aanval over veel plekken tegelijk, zodat het moeilijk is om tegen te houden.
  • Spearphishing: dit is een slimme manier van oplichting via e-mail, waarbij de afzender zich voordoet als een bekende partij. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld een mail met een QR-code of link om zogenaamd documenten te bekijken. Als je hierop klikt of scant geef je hackers de sleutel tot je digitale voordeur.
  • Kwetsbare apparaten: apparaten die aan de rand van je netwerk hangen, zoals routers of printers, worden vaak vergeten. Maar hackers vergeten deze apparaten juist niet. Die zoeken naar verouderde apparaten zonder updates om zo binnen te komen.
  • Ransomware: dit is software die je computer 'gijzelt' en pas weer vrijgeeft als je betaalt. 

Wat kan je zelf doen?

Je hoeft geen ict'er te zijn om jezelf beter te beschermen. Hier zijn wat praktische tips: 

  • Klik of scan niet zomaar een qr-code of link in een e-mail, vooral niet als het gaat om vertrouwelijke informatie of als de afzender onbekend is.
  • Update apparaten en software regelmatig. Stel waar mogelijk automatische updates in en controleer regelmatig of je geen updates hebt gemist.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en zet waar mogelijk tweestapsverificatie aan (zoals je ook doet bij je bank-app). Verander wachtwoorden periodiek en gebruik een passwordmanager om ze veilig op te slaan.
  • Zorg dat je medewerkers weten hoe ze nepberichten kunnen herkennen. Deel kennis met elkaar en wees alert op verdachte e-mails of berichten.

Samen Digitaal Veilig

Op deze website kun je als lid van Bouwend Nederland gratis aan de slag met praktische tools om je bedrijf beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. 

Pascal Kregting
Beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 12 juni 2025
Primeur: 3D-juridische vastlegging met BIM Legal

Nederland wordt het eerste land dat juridische informatie over vastgoed driedimensionaal vastlegt en ontsluit via digitale bouwmodellen. Samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Vereniging Eigen Huis, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, NEPROM en het Kadaster hebben we ons officieel gecommitteerd aan BIM Legal. Met dit programma versnellen we de woningbouw en versterken we de rechtszekerheid voor toekomstige bewoners en professionals.

Donderdag 12 juni 2025
Slimmer werken én meer werkplezier - doe graag met ons mee!

Ben jij een mkb-ondernemer en te klein om zelfstandig de kansen van robotisering te verzilveren? Dan is dit je kans. Samen met jou willen we op zoek gaan naar manieren om werk in de bouw en techniek te robotiseren. Natuurlijk met behoud van het werkplezier van je medewerkers.

Woensdag 11 juni 2025
Industrialisatie, robots en AI in de bouw

Hoe ziet de bouwsector er in 2040 uit? En wat is er nú nodig om daar te komen? In dit webinar, in samenwerking met TKI Bouw en Techniek, gaan experts uit de bouw, de hightechindustrie en TNO met elkaar in gesprek over hoe we met minder handen meer kunnen doen, hoe er wordt samengewerkt en welke vaardigheden straks essentieel zijn om sneller te bouwen.