1. Home
  2. Nieuws
  3. Cyberdreigingen in 2025 dit moet je weten

Cyberdreigingen in 2025: dit moet je weten

Vrijdag 16 mei 2025

In 2025 is de digitale wereld drukker dan ooit. Niet alleen met mails, chats en Teams-overleggen, maar helaas ook met hackers die hun slag willen slaan. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft onderzocht wat er in het eerste kwartaal van dit jaar is gebeurd en wat we kunnen verwachten.

In juni komt de NAVO-top naar Nederland. Deze top trekt niet alleen journalisten en beveiligers aan, maar ook hackers. Het NCSC denkt dat dit weleens het moment kan zijn waarop kwaadwillenden extra actief worden. 

Wat zien we nu al gebeuren?

Er zijn een paar dingen die opvallen:

  • DDoS-aanvallen: hackers sturen zoveel verkeer naar een website dat die uitvalt. Een soort digitale file waardoor niemand meer naar binnen kan. Ze gebruiken nu een nieuwe manier: ‘carpetbombing’. Dat klinkt als iets uit een oorlog en dat is het eigenlijk ook. Ze verspreiden de aanval over veel plekken tegelijk, zodat het moeilijk is om tegen te houden.
  • Spearphishing: dit is een slimme manier van oplichting via e-mail, waarbij de afzender zich voordoet als een bekende partij. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld een mail met een QR-code of link om zogenaamd documenten te bekijken. Als je hierop klikt of scant geef je hackers de sleutel tot je digitale voordeur.
  • Kwetsbare apparaten: apparaten die aan de rand van je netwerk hangen, zoals routers of printers, worden vaak vergeten. Maar hackers vergeten deze apparaten juist niet. Die zoeken naar verouderde apparaten zonder updates om zo binnen te komen.
  • Ransomware: dit is software die je computer 'gijzelt' en pas weer vrijgeeft als je betaalt. 

Wat kan je zelf doen?

Je hoeft geen ict'er te zijn om jezelf beter te beschermen. Hier zijn wat praktische tips: 

  • Klik of scan niet zomaar een qr-code of link in een e-mail, vooral niet als het gaat om vertrouwelijke informatie of als de afzender onbekend is.
  • Update apparaten en software regelmatig. Stel waar mogelijk automatische updates in en controleer regelmatig of je geen updates hebt gemist.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en zet waar mogelijk tweestapsverificatie aan (zoals je ook doet bij je bank-app). Verander wachtwoorden periodiek en gebruik een passwordmanager om ze veilig op te slaan.
  • Zorg dat je medewerkers weten hoe ze nepberichten kunnen herkennen. Deel kennis met elkaar en wees alert op verdachte e-mails of berichten.

Samen Digitaal Veilig

Op deze website kun je als lid van Bouwend Nederland gratis aan de slag met praktische tools om je bedrijf beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. 

Pascal Kregting
Beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 13 mei 2025
Met de digiMonitor krijg je een gratis scan van jouw digitale positie

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan de digiMonitor van digiGO. Dit jaarlijkse onderzoek laat zien hoe ver organisaties in de ontwerp-, bouw- en technieksector zijn met digitalisering en hoe goed ze digitaal samenwerken. Meedoen geeft jou meer inzicht maar is ook waardevolle informatie voor ons bij het ontwikkelen van praktische tools voor de sector.

Vrijdag 9 mei 2025
Klic als sleutel tot veilig en beheersbaarder werken bij Roelofs Groep

Bij Roelofs Groep, een veelzijdig infra- en ingenieursbedrijf met wortels in de wegenbouw, staat veilig en efficiënt werken aan de ondergrondse infrastructuur hoog op de agenda. Het gebruik van Klic-gegevens speelt daarbij een essentiële rol. In dit artikel vertellen drie betrokken collega’s – Ernstjan Spijker (KAM-coördinator), Toon Flokstra (ontwerpleider) en Jeroen Pit (projectleider) – hoe zij dagelijks werken met Klic, welke voordelen zij ervaren en waar zij nog kansen zien.

Donderdag 8 mei 2025
Oefenen van een digitale verstoring

Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval. Orders kunnen niet verwerkt worden en klanten wachten op leveringen. De realiteit is dat digitale verstoringen elk bedrijf kunnen raken, klein of groot. Oefenen helpt je om voorbereid te zijn en schade te beperken. We geven je graag een aantal praktische hulpmiddelen.