1. Home
  2. Nieuws
  3. Deelnemers ledengroep boren bemalen actief samen aan de slag

Deelnemers ledengroep boren & bemalen actief samen aan de slag

Woensdag 16 april 2025

Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.

Aan de slag met….

De werkzaamheden van de ledengroep boren en bemalen vinden merendeel plaats in de bodem. Dat betekent dat werkzaamheden o.a. worden uitgevoerd volgens richtlijnen, protocollen en handreikingen van SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer). De afgelopen jaren hebben Guido van Tongeren en Drikus Kroeze een bijdrage geleverd aan de herziening van SIKB BRL 12.000 tijdelijke grondwaterbemaling.
De ontwerpversie 3.0 is gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Reacties worden verzameld en gebundeld ingediend vanuit de vakgroep.

De leden zien dat retourbemaling een belangrijke oplossing kan zijn om te voldoen aan de eisen van de (Kader Richtlijn Water). Retourbemaling houdt in dat het onttrokken grondwater met een pompsysteem weer in de bodem wordt teruggebracht. Dit heeft vaak een dubbel doel: enerzijds vanuit milieukundig oogpunt en anderzijds om de effecten van grondwateronttrekking op de omgeving te beperken. Met retourbemaling verandert het grondwater in principe niet van kwaliteit en kwantiteit. In groepjes is er actief gediscussieerd over manieren om retourbemaling vaker toe te passen.

Door de inzet van machines bij de uitvoering en realisatie van bemalings- en boorwerkzaamheden is risico op graafschade aanwezig. Buiten dat je moet voldoen aan de Wet Wibon en CROW500 is het belangrijk om vanuit de praktijk invulling te geven aan begrippen als lokaliseren, waarbij de maaktolerantie van belang is én de vertaling naar 'werken als in een risico-gebied'. Hiermee geef je inhoud aan het begrip 'zorgvuldig grondroeren' bij boor- en bemalingswerkzaamheden. Allemaal begrippen die in de vorige bijeenkomst door RDI zijn toegelicht en nu vertaald moeten worden naar de praktijk.

In 2020 zijn de Algemene voorwaarden voor boor- en bemalingsactiviteiten geactualiseerd, omdat deze nog stamden vanuit de rechtsvoorgangers Bolegbo-VOK en niet meer pasten bij de stand der techniek. We zien door technische en administratieve ontwikkelingen dat actualisatie weer gewenst is. Tijdens het overleg zijn punten opgehaald ter verbetering.

Alternatieven voor diesel aangedreven voertuigen en machines vanuit duurzaam en veilig werken is ook een belangrijk onderwerp. Tijdens een gecombineerde presentatie door Bredenoord  en  PowerCrumbs is er kennis gemaakt met alternatieven en mogelijkheden die vandaag al kunnen én in ontwikkeling zijn.

Wil jij meer weten over een van bovenstaande punten, neem contact op met Hein-Bert Schurink of Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.

Dinsdag 22 april 2025
Graafsector in ontwikkeling tijdens het ZoARG Kickoff Symposium

In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.