Dit is onze inzet voor het begrotingsbehandeling klimaat
Woensdag 6 november 2024
Woensdag 6 november debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Deze begroting is van belang voor de bouw en infra. Wat is onze inzet?
Uit recent onderzoek blijkt dat de klimaatdoelen nog niet binnen bereik zijn. Het PBL concludeert dat er minder dan 5% kans is dat we het wettelijke klimaatdoel van 55% minder CO2-uitstoot in 2030 gaan halen. Extra maatregelen lijken daarom onvermijdelijk. We roepen de politiek op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over aanvullende maatregelen zodat de sector weet waar zij aan toe is.
Bouw- en infrabedrijven hebben baat bij voorspelbaar en continu beleid om invulling te geven aan het behalen van de klimaatdoelen. Om de juiste investeringen te kunnen doen, moet de sector duidelijkheid hebben. De politiek moet oog hebben voor de uitvoering en concrete voorstellen doen.
Lees hier onze uitgebreide reactie op de Klimaat- en Energieverkenning.
Knelpunten oplossen
De realisatie van grote projecten in de energietransitie duurt al snel acht à tien jaar. Dat moet en kan veel sneller. Europese regelgeving biedt mogelijkheden om ruimtelijke- en milieuprocedures te versnellen. We pleiten ervoor alle mogelijkheden tot versnelling aan te grijpen zodat de sector sneller kan bouwen. Ook roepen we Den Haag op om een ‘doorloopmonitor’ te starten, zodat zij beter kan zien waar projecten vertraging oplopen en met aanvullende maatregelen kan komen om knelpunten in het proces te op te lossen.
Versnelling verzwaren elektriciteitsnet
Er lopen veel initiatieven om het elektriciteitsnet te verzwaren. We constateren dat deze initiatieven versnipperd zijn en het ontbreekt aan centrale doorzettingsmacht om knopen door te hakken. We roepen de regering daarom op om bestaande versnellingsoperaties vanuit de Omgevingswet meer toe te passen op projecten die nodig zijn voor de energietransitie.
Behoud van kennis en uitvoeringscapaciteit van warmtenetten
Warmtenetten spelen een belangrijke rol in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Maar onduidelijkheid over andere wet- en regelgeving, financiële risico’s voor warmtebedrijven en beperkt maatschappelijk draagvlak leiden tot vertraging. Ook zorgt het wetsvoorstel Wet collectieve warmte ervoor dat er minder animo is onder private warmtebedrijven om nieuwe aansluitingen te realiseren. De verwachting is dat zo lang de benodigde stappen in het proces, waaronder de financiële ondersteuning, niet zijn ondernomen, de omvang van het werk in warmtenetten zal afnemen. Dit kan ertoe leiden dat aannemers hun maakexpertise en capaciteit niet inzetten voor warmte, maar zich richten op ander werk. Investeringen in kennis en personeel zijn broodnodig om de energietransitie te realiseren. Daarom roepen we Den Haag op ervoor te zorgen dat kennis en uitvoeringscapaciteit behouden wordt.
Betrek bouw- en infrabedrijven eerder
Ten slotte doen we de oproep de Tweede Kamer om bouw- en infrabedrijven eerder te betrekken wanneer beleid wordt gemaakt. We merken dat bouw- en infrabedrijven pas laat worden betrokken wanneer het gaat om bijvoorbeeld kernenergie, waterstof en groen gas. Dit leidt tot vertraging doordat plannen technisch niet uitvoerbaar blijken, financieel onrendabel zijn, of er te weinig animo voor is vanuit de markt. Dat kan voorkomen worden.
Gerelateerd nieuws
'De bouw maakt het' is vanaf 1 juli ook te vinden op TikTok. Het doel: een nog breder Nederlands publiek bereiken met herkenbare, creatieve en toegankelijke content die bijdraagt aan een positiever en actueler beeld van de bouw- en infrasector.
In april 2025 heeft onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van ons een onderzoek gedaan naar het imago van de bouw en infra. Het gaat om een herhaalmeting van eerdere onderzoeken in 2020 en 2021. De Nederlander heeft nog altijd een positief beeld van de sector, het beeld is zelfs positiever ten opzichte van de vorige meting. Opvallende ontwikkeling is dat de kennis en houding ten opzichte van de arbeidsvoorwaarden is verbeterd, meer mensen in de sector willen werken en dat het beeld van de infra vollediger is, al is het nog altijd minder ingevuld dan dat van de bouw.
Zo vlak voor de vakantieperiode staat de derde editie van Bouwers voor je klaar. We spraken weer een aantal inspirerende ondernemers en medewerkers met bouwen als gezamenlijke passie.