Experiment om te komen tot nieuwe bouwplaatsrobot
Woensdag 19 maart 2025
Een robot die materiaal kan aanreiken, vasthouden en aanpakken. Een robot die je als het ware assisteert en snapt wat jij op enig moment nodig hebt in het werk. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Samen met Techniek Nederland, RoboHouse en lidbedrijven onderzoeken we of een robot sanitaire installatiewerkzaamheden kan ondersteunen.
We staan als sector voor aanzienlijke uitdagingen, zoals stijgende kosten en een tekort aan personeel. Robotica kan helpen door werkzaamheden te automatiseren, de logistiek te verbeteren, arbeidsproductiviteit te verhogen en de veiligheid op de werkplek te waarborgen.
Dit experiment richt zich op sanitaire installatiewerkzaamheden in de nieuwbouw of verbouw van een gebouw waarin sprake is van seriematig werken. Medewerkers van Unica en Hoogendoorn laten zien hoe zij in de praktijk werken en geven hun inbreng. Dat doen zij op de projecten Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam (Berghege Heerkens, Unica) en Nexus Labs & Offices op het Bio Science Park in Leiden (Dura Vermeer, Hoogendoorn).
Op basis van de bouwplaatsbezoeken wordt een probleemstelling geformuleerd, die de basis is voor het te ontwikkelen prototype.
Planning
De probleemstelling is in april of mei bekend. In de zomer verwachten we te kunnen laten zien wat er is bedacht en hoe dat in de praktijk kan werken.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?