Extra voorwaarden TOjuli per 1 juli
Maandag 24 juni 2024
Vanaf volgende week gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan dan niet meer volstaan met het vinkje “actieve koeling” binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Samen met NEPROM hebben we het ministerie meerdere keren laten weten dat deze nieuwe voorwaarden voor ongewenste neveneffecten zorgen. Op de website van RVO vind je hulpmiddelen.
Samen met NEPROM hebben we ernstige bezwaren tegen de (korte) invoeringstermijn geuit. Rekensoftware is laat beschikbaar gesteld. Hierdoor blijkt nu pas uit berekeningen dat er problemen met BENG 1 ontstaan, en moeten ontwikkelaars en bouwers veel woningconcepten opnieuw doorrekenen. Ook ontbreekt nog een standaard rekenblad voor vereenvoudigde koellastberekeningen, wat voor nog meer onduidelijkheid kan zorgen.
Onze inzet was om de ingangsdatum van deze wijziging met zes maanden op te schuiven tot 1 januari 2025. Maar het ministerie gaat daar niet in mee.
Extra ondersteuning en informatie toegezegd
Het ministerie heeft wel toegezegd om extra ondersteuning te bieden in de vorm van een standaard rekenblad, extra aandacht in de bijscholingsprogramma’s voor adviseurs en een toelichting op de nieuwe voorwaarden bij de TOjuli-eis.
Daarnaast heeft het ministerie als tegemoetkoming een tijdelijke regel in de Omgevingsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2025 kan je in plaats van de methoden in de NTA 8800 (paragraaf 5.7.1) ook met een verklaring aantonen dat het actief koelsysteem voldoende capaciteit heeft om oververhitting te beperken. De eisen aan deze verklaring zijn op dit moment nog niet bekend, maar worden zeer binnenkort toegelicht op de website van RVO: Energieprestatie indicatoren - BENG (rvo.nl)
Vanaf 1 januari 2025 kan je op basis van een stroomschema bepalen of het risico op oververhitting van een woning voldoende is beperkt. Dit stroomschema komt ook beschikbaar op de website van RVO.
Hoe nu verder
Het komende halfjaar blijven we in nauw overleg met het ministerie om probleemsituaties goed in beeld te krijgen en de invoering van deze regels in de praktijk zo goed mogelijk te laten verlopen.
Houd verder de informatie op de RVO website goed in de gaten: Energieprestatie indicatoren - BENG (rvo.nl)
Gerelateerd nieuws
Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.