1. Home
  2. Nieuws
  3. Gemeente leiden we streven naar slimmere logistiek in de stad

Gemeente Leiden: 'We streven naar slimmere logistiek in de stad'

Dinsdag 12 maart 2024

Per 1 januari 2025 krijgt Leiden een zero-emissiezone. Zakelijk goederenvervoer in de binnenstad en het Stationspleingebied mag dan alleen nog zonder uitstoot. Zo zorgt de gemeente voor schonere lucht, minder vervoersbewegingen en blijft de binnenstad goed bereikbaar. Een van de drijvende krachten bij de gemeente is projectmanager Eveline Botter. Ze communiceert veel met ondernemers en probeert hen zo goed mogelijk te faciliteren.

Leiden is al jaren bezig om projecten zo slim en duurzaam mogelijk te ontwikkelen, vertelt projectmanager Eveline Botter. "Een Zweedse onderzoeker ontdekte in 1896 dat de aarde opwarmt door CO2-uitstoot, al was hij zich nog niet bewust van de gevolgen. Inmiddels weten we daar veel meer over. Veel mensen voelen de urgentie echter (nog) niet." In 2019 ondertekende Leiden de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. En in lijn daarmee het Convenant Stedelijke Distributie 071, waar Transport en Logistiek Nederland, Evofenedex, Techniek Nederland, VNO NCW Rijnland, Horeca Nederland afdeling Leiden, Centrummanagement Leiden en Stichting Ondernemend Leiden zich bij aansloten. Sindsdien is er volop gecommuniceerd over de komst van de ZE-zones.

Brieven naar omliggende gemeenten

De communicatie met ondernemers gebeurt op alle mogelijke manieren. Botter: "We organiseren bijeenkomsten, verspreiden flyers, publiceren onze boodschap in lokale kranten en via sociale media, werken samen met ondernemersorganisaties. We hebben zelfs het initiatief genomen om óók alle ondernemers in de omliggende gemeenten aan te schrijven, in samenwerking met deze gemeenten. Dat waren veel brieven." Het lastigst te bereiken zijn de vele zzp’ers. "Een student van de hogeschool is bezig om alle zzp’ers te vinden en hun wagenpark in kaart te brengen. Bouwmarkten zijn daarvoor een aanknopingspunt. Misschien zou je straks bij bouwmarkten ook wel meer laadpunten moeten inrichten", blikt ze vooruit. "Wat de invoering van de ZE-zone lastig maakt, is dat je niet helemaal zeker weet of je nu iedereen bereikt. De ervaring leert dat je toch vooral de mensen bereikt, die open staan voor jouw boodschap."  

Gratis adviesgesprek met logistiek makelaar

Botter mist soms de nodige nieuwsgierigheid; kan het ook anders? "We streven naar minder vervoersbewegingen. Het is niet de bedoeling dat bedrijven hun wagenpark 1-op-1 vervangen door elektrische auto’s. Een groot voordeel van de zero-emissiezone is juist dat het vele vrachtverkeer uit de smalle straatjes van de binnenstad verdwijnt." Dat vindt ook directeur Jeroen Wienbelt van Burgy Bouwbedrijf. Zijn bedrijf is bezig om het werk anders te organiseren: "Als je onderhoud doet, ga je op pad met een busje vol materialen. Maar op een bouwplaats kun je de logistiek anders organiseren. Bijvoorbeeld de materialen laten leveren bij een hub aan de rand van de stad, en één keer per week met elektrisch vervoer alles naar de bouwplaats brengen. Dat betekent wel anders en beter plannen." Voor bedrijven die hier hulp bij nodig hebben, is er de logistiek makelaar. Die is gratis beschikbaar voor een adviesgesprek, via dit e-mailadres.

Nieuwe kennis in huis

In Leiden hebben verschillende partijen al ideeën om het goederenvervoer in de binnenstad slimmer, schoner en sneller te organiseren. Voor deze oplossingen geldt dat ze efficiënt zijn en geld besparen, vertelt Botter. "We hebben een paar belangrijke pilots kunnen doen met vervoer over water. De resultaten passen we nu toe bij twee gebiedsprojecten. Daarnaast zijn we heel vroegtijdig in gesprek met de ontwikkelaar van een groot project in de binnenstad. Je kan het beste meteen vanaf het ontwerp nadenken over slimme logistiek." Ze ziet dat grotere bedrijven soms nieuwe medewerkers uit de logistiek sector aannemen. "Zo halen ze de nodige kennis in huis. De mooie voorbeelden ten spijt, er zijn ook ondernemers die deze verandering spannend vinden of vanuit weerstand reageren: ‘dan werk ik toch niet meer in Leiden’. Zo iemand vergeet dat dertig gemeenten een ZE-zone invoeren per 2025."

Centraal loket ontheffingen

Bij de invoering van de zero-emissiezones geldt een overgangsregeling. Zo hebben al aangeschafte schonere bestel- en vrachtauto’s langer toegang tot de zero-emissiezone. Andere voertuigen hebben geen toegang, omdat ze een te lage emissieklasse hebben of te oud zijn. Hierop worden soms wel uitzonderingen gemaakt met vrijstellingen en ontheffingen. "Hiervoor komt er een centraal loket ontheffingen, dat wordt beheerd door RDW. Ook Leiden zal hierbij aansluiten", bevestigt Botter. "Maatwerk door individuele gemeenten blijft mogelijk, maar daar is de markt niet bij gebaat", vindt ze. "Er is nu discussie over de invoering van ZE-zones voor marktkooplieden. Mijn advies zou zijn: trek als gemeenten samen op en zorg voor duidelijkheid. Dat krijg ik ook als boodschap van ondernemers mee: ‘we vinden het vooral belangrijk dat de nieuwe regels landelijk consistent zijn.’"

Meer weten?

Kijk dan ook op: www.opwegnaarzes.nl

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."