Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Nieuws
 3. Geslaagd webinar nieuw functie en loongebouw bouw infra

Geslaagd webinar nieuw functie- en loongebouw bouw & infra

Dinsdag 2 juli 2024

Op maandag 1 juli hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over het nieuwe functie- en loongebouw dat 31 december 2024 van kracht is. In dit artikel kan je het webinar terugkijken en je aanmelden voor een voorlichtingssessie.

Op basis van een functie- en loongebouw kunnen werkgevers functieomschrijvingen opstellen, functies indelen en het juiste salaris van medewerkers bepalen. Tijdens het webinar namen Fenneken Lamaker en Aukje van het Nederend de kijkers mee in de veranderingen van het nieuwe functie en loongebouw. Zij gingen in op:

 • Nieuw functiegebouw
 • Functiewaardering met Orba-methode
 • Nieuw loongebouw: loonbegrip en toeslagen
 • Overgangsmaatregelen
 • Bezwaar en beroep
 • Waar beginnen?

Je kunt het webinar hieronder terugkijken. Klik hier voor de gebruikte sheets van het webinar.

Voorlichtingsbijeenkomsten

In september en oktober, worden op meerdere plaatsen in het land voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over het nieuwe functie- en loongebouw en het gebruik van het functiehandboek bij de invoering in jouw bedrijf. In de voorlichtingsbijeenkomsten wordt onder andere dieper ingegaan op de orba-methode, het zelf indelen van functies, hoe de overgangsmaatregelen precies werken en loontabellen voor leerlingen en jeugdigen (onder voorbehoud dat cao-partijen de loontabellen voor leerlingen en jeugdigen hebben vastgesteld).

Data en locaties

 • Donderdag 12 september 14.00 – 16.00 Van der Valk Ridderkerk
 • Donderdag 12 september 14.00 – 16.00 Locatie nog niet bekend – omgeving Bergen op Zoom
 • Dinsdag 17 september 14.00 – 16.00 Van der Valk Oostzaan-Amsterdam
 • Woensdag 25 september 10.00 – 12.00 uur Jagershorst Leenderheide
 • Donderdag 26 september 14.00 – 16.00 Van der Valk Utrecht
 • Maandag 30 september 14.00 – 16.00 Van der Valk Zwolle
 • Donderdag 3 oktober 10.00 – 12.00 Van der Valk Drachten
 • Donderdag 10 oktober 10.00 – 12.00 Van der Valk Apeldoorn A50
 • Dinsdag 15 oktober 14.00 – 16.00 Van der Valk Wassenaar

De data en locaties zijn onder voorbehoud en worden definitief gemaakt in de uitnodiging. Om aan te melden voor één van de bijeenkomsten, klik hier. Voor de ochtendbijeenkomsten op 25 september in Leenderheide, 3 oktober in Drachten en 10 oktober in Apeldoorn is er een aparte aanmeldknop voor de lunch.

Buiten deze informatiebijeenkomsten worden nog verdere informatie- en advies-activiteiten ontwikkeld. Nieuws hierover vind je op onze website en in onze nieuwsbrief.

Aan de slag?!

Veel bedrijven willen aan de slag met het nieuwe functie- en loongebouw. De eerste stap is om te zorgen voor duidelijke actuele functieomschrijvingen. Wanneer die al beschikbaar zijn in je bedrijf is het goed deze te controleren op volledigheid en actualiteit. Wanneer je nieuwe functieomschrijvingen wil maken, staan in het functiehandboek goede voorbeelden. In het webinar zijn een aantal tips en adviezen gegeven voor het maken van functieomschrijvingen.

We adviseren om met het indelen van functies in functiegroepen te wachten tot na de voorlichtingsbijeenkomsten in de regio's. Ter voorbereiding staat een stappenplan voor het indelen op deze speciale website. Binnenkort wordt daar ook een filmpje geplaatst. Daarin wordt ingegaan op het indelen van functies in functiegroepen op basis van referentiefuncties.

Meer informatie? Bel onze adviesdesk op 079 - 3 252 250 of stuur een e-mail.

Fenneken Lamaker
Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Vrijdag 3 mei 2024
Nieuw functie- en loongebouw in de bouw en infra komt eraan

Op 31 december 2024 heeft onze sector een nieuw functie- en loongebouw. Op basis daarvan kunnen werkgevers functieomschrijvingen opstellen, functies indelen en het juiste salaris van medewerkers bepalen. Meer informatie daarover is binnenkort beschikbaar. Het advies is om hier, met name met het indelen van functies, op te wachten.

Maandag 12 juni 2023
AVA Zakelijk 2023 en AVA Consumenten 2023 nu beschikbaar

Bouwend Nederland (en daarvoor rechtsvoorganger AVBB) heeft sinds jaar en dag eigen algemene voorwaarden, die gebruikt worden voor werken waarbij geen directievoerder wordt aangesteld. Dit betreft vooral kleinere b&u-werken, maar ze worden ook gebruikt in de infra. Deze Algemene Voorwaarden van Aanneming van werk (AVA) zijn voor het laatst in december 2014 herzien. Het was tijd om ze weer eens tegen het licht te houden. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een directe aanleiding om deze algemene voorwaarden te actualiseren.