Logo Bouwend Nederland

Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Zondag 7 april 2024

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.

'Fix the system, not the girls'

Girls' Day is een initiatief van VHTO, expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling. VHTO koppelt scholen en bedrijven aan elkaar en vraagt jaarlijks aandacht voor de noodzaak de hordes die meiden tegenkomen weg te nemen.

Op Girls' Day start VHTO de campagne 'fix the system, not the girls'. Met deze campagne laat VHTO zien welke hordes meiden tegenkomen en hoe eenvoudig het kan zijn om deze weg te nemen.

Door heel Nederland vinden verschillende bedrijfsbezoeken plaats. Een greep uit het totale aantal van meer dan 300 bezoeken:

  • Koningin Máxima bezoekt Girls' Day bij containerservice Groenenboom in Oosterhout. Veertig leerlingen van de school Curio effent uit Oosterhout volgen een parcours door de fabriek waarbij zij uitleg krijgen over het spuiten, repareren en afwerken van containers. De meiden gaan ook zelf aan de slag met de werkzaamheden die daar plaatsvinden. Koningin Máxima volgt een deel van het parcours en gaat aansluitend onder leiding van VHTO in gesprek over het belang van Girls' Day en van het kennismaken met de technische beroepspraktijk.

  • Vekoma Rides in Vlodrop ontvangt meiden van de OGVO. Vekoma Rides ontwerpt achtbanen die in attractieparken over de hele wereld te vinden zijn. Het bedrijf heeft onder meer de Vogel Rok en de Python in de Efteling ontworpen. Na een rondleiding gaan de meiden hun eigen achtbaan ontwerpen.

Meedoen? 

In bepaalde regio's zijn we nog op zoek naar bedrijven of scholen. Namelijk scholen in Groningen (stad),Assen, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Zuid-Limburg en bedrijven in Leeuwarden, Dokkum, Oosterhout, Dordrecht en Zuid-Zeeland. Ben je een school of bedrijf in een van deze regio’s? Mail dan naar dit e-mailadres.

Wil jij ook meer meiden laten zien dat de kansen en mogelijkheden in de bouw groot zijn?

Jij wilt toch ook meer meiden in de bouw en infra? Kijk op VHTO.nl voor meer informatie om je te verdiepen om meer meiden op de middelbare school blijvend te interesseren in een vervolgopleiding voor werk in de bouw. 

Vera van Rossem
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Normontwerp NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen staat nu open voor commentaar

Het is essentieel dat gebouwen toegankelijk en functioneel zijn voor alle personen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Dit is van groot belang, aangezien voor ten minste twee miljoen mensen in Nederland de toegankelijkheid niet gegarandeerd is. De gebouwde omgeving dient rekening te houden met en ondersteuning te bieden aan deze diverse groep individuen met uiteenlopende lichamelijke behoeften.

Dinsdag 23 april 2024
Opmars zij-instromers in de bouw en infra

Wist je dat er gemiddeld zo'n 50 kandidaten zich aan het oriënteren zijn voor een carrière in de bouw en infra in de regio Brabant en Limburg?

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.