1. Home
  2. Nieuws
  3. Je kan nu ook als kleine organisatie aan de slag met de scl

Je kan nu ook als kleine organisatie aan de slag met de SCL

Donderdag 22 mei 2025

Per 1 juni introduceert NEN de SCL light voor organisaties tot en met 50 medewerkers. Daarmee kan je zelf laagdrempelig aan de slag met het verbeteren van de veiligheids- en gezondheidscultuur.

De Safety Culture Ladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen (cultuur en gedrag) te meten. NEN heeft een aantal producten vernieuwd én een nieuwe SCL light voor kleinere organisaties ontwikkeld. We denken dat dit traject jou goed op weg kan helpen.

SCL ligt voor kleine organisaties

Dit is een speciaal op maat gemaakt traject voor bedrijven tot en met 50 medewerkers, inclusief inhuur. Het traject bestaat uit een mix van interne audits, zelfverklaring en concrete gedragsdoelen.

Als je in het tweede jaar van de auditcyclus aantoont dat jullie de gedragsdoelstellingen hebben gehaald en dat er verbeteringen zijn ten aanzien van houding en gedrag, dan vervalt de externe audit in het derde jaar.

Om voor dit SCL-product in aanmerking te komen, moet je wel een interne auditor inzetten die de NEN-training Intern Veiligheidsbewustzijn toetsen met de Safety Culture Ladder heeft gevolgd.

Bewijsmiddel voor de ViA

Ook met deze nieuwe SCL Light voor kleine organisaties, kan je een statement met trede-indicatie (trede 1 t/m 3) halen. Dat geldt straks als geldig bewijsmiddel binnen de ViA, Veiligheid in Aanbesteding. Zie ook de risicomatrix in de Handreiking ViA. Deze handreiking zal binnenkort worden aangepast.  

Webtool SCL

Misschien wil je eerst meer inzicht in waar je nu staat als het gaat om de veiligheidscultuur binnen je organisatie, voordat je een SCL-traject overweegt. Hiervoor kan je gebruik maken van de Webtool SCL. Deze webtool kan je ook gebruiken om een Self Assesment (SA) te doen, dat wordt opgenomen in het NEN-register. De SA is echter niet voldoende om een trede 3-verklaring te krijgen voor de ViA (verplicht per 1 juli 2026). 

Werkboek met praktische opdrachten

Speciaal voor jou als mkb-bedrijf maakten we het werkboek 'Samen klimmen op de Veiligheidsladder'. We helpen je met allerlei opdrachten naar de volgende trede. Ga voor meer informatie naar onze themapagina.

Hulp nodig?

Verder kun je als lid van Bouwend Nederland voordelig extern advies en ondersteuning inwinnen bij Aboma, Adviseurs 3.0 en - specifiek voor veiligheidsgedrag - bij hein.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 juni 2025
Op de bres voor veiligheid ingehuurd personeel

Bouw- en infrabedrijven werken vaak aan grote projecten, met inzet van ingehuurd personeel. Om ook hún veiligheid te garanderen, is meer aandacht nodig voor diploma’s en certificaten, betrokkenheid bij instructies, cultuurverschillen en taalbarrières. Eind mei verkenden organisaties en de bouw- en uitzendbranche tijdens een bijeenkomst gezamenlijk oplossingen. Die worden de komende periode getoetst in de praktijk.

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Dinsdag 10 juni 2025
Verkeer raast over A2: werken op vluchtstrook moet structureel veiliger

Regen hield het gezelschap op 27 mei in Mijdrecht niet binnen. Vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat, Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland kwamen bij elkaar voor een 'safety walk' langs de A2 bij Abcoude. Het gezamenlijke doel is veiliger werken op de vluchtstrook. Na een update op het kantoor van freesbedrijf Freesmij volgde een demonstratie van de gewenste aanpak: het tijdelijk afsluiten van de rechterrijstrook om veilig op de vluchtstrook te werken.