Kenniscentrum Glas introduceert een nieuwe cursus Glaszetten
Donderdag 19 december 2024
Het afgelopen jaar heeft Kenniscentrum Glas, samen met een klankbordgroep van professionals uit de markt, de opzet en inhoud van de cursussen Glaszetten herzien. Het uitgangspunt daarbij is geweest om glaszetcursussen te ontwerpen die voldoen aan de huidige marktvraag en om ervoor te zorgen dat er vaardige- en gekwalificeerde glaszetters worden opgeleid.
De eerste cursus in nieuwe vorm is “Glaszetten 1”, waarbij veel meer aandacht komt voor praktijkoefeningen.
Wat kan je bij de cursus Glaszetten 1 verwachten
• Duur: 1 dag (de eerste training in nieuwe vorm is gepland op 12 februari 2025).
• Wat ga je doen? Kennismaken met glasproductie, glasproducten, normen en installatietechnieken.
• Hoe ziet de cursus eruit? Een combinatie van theorie (1 dagdeel) en praktijkoefeningen (1 dagdeel) onder leiding van twee ervaren instructeurs.
• E-learning: Inclusief de module "Basisbegrippen Glas" ter voorbereiding.
• Wat leer je?
- Veilig werken met glas.
- Wat zijn de verschillen tussen verschillende soorten glas (gehard, gelaagd, gecoat, isolatieglas, vacuümglas).
- Bekendheid met relevante normen (NPR3577, NEN3569, Bbl).
- Kennis van en het werken met materialen en gereedschappen die nodig zijn voor glaszetten.
Praktische vaardigheden
Na het volgen van deze cursus ontwikkel je in je eigen werkomgeving praktische vaardigheden onder begeleiding van een senior glaszetter. Na 6 tot 9 maanden praktijkervaring kun je doorgaan naar “Glaszetten 2”. De inhoud en opzet van Glaszetten 2 zal in een volgende nieuwsbrief worden toegelicht.
Deze nieuwe cursussen bieden de perfecte mix van praktijk en theorie, zodat je helemaal klaar bent voor een succesvolle carrière als glaszetter.
Gerelateerd nieuws
Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.
Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.
Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.