Kenniscentrum Glas introduceert een nieuwe cursus Glaszetten
Donderdag 19 december 2024
Het afgelopen jaar heeft Kenniscentrum Glas, samen met een klankbordgroep van professionals uit de markt, de opzet en inhoud van de cursussen Glaszetten herzien. Het uitgangspunt daarbij is geweest om glaszetcursussen te ontwerpen die voldoen aan de huidige marktvraag en om ervoor te zorgen dat er vaardige- en gekwalificeerde glaszetters worden opgeleid.
De eerste cursus in nieuwe vorm is “Glaszetten 1”, waarbij veel meer aandacht komt voor praktijkoefeningen.
Wat kan je bij de cursus Glaszetten 1 verwachten
• Duur: 1 dag (de eerste training in nieuwe vorm is gepland op 12 februari 2025).
• Wat ga je doen? Kennismaken met glasproductie, glasproducten, normen en installatietechnieken.
• Hoe ziet de cursus eruit? Een combinatie van theorie (1 dagdeel) en praktijkoefeningen (1 dagdeel) onder leiding van twee ervaren instructeurs.
• E-learning: Inclusief de module "Basisbegrippen Glas" ter voorbereiding.
• Wat leer je?
- Veilig werken met glas.
- Wat zijn de verschillen tussen verschillende soorten glas (gehard, gelaagd, gecoat, isolatieglas, vacuümglas).
- Bekendheid met relevante normen (NPR3577, NEN3569, Bbl).
- Kennis van en het werken met materialen en gereedschappen die nodig zijn voor glaszetten.
Praktische vaardigheden
Na het volgen van deze cursus ontwikkel je in je eigen werkomgeving praktische vaardigheden onder begeleiding van een senior glaszetter. Na 6 tot 9 maanden praktijkervaring kun je doorgaan naar “Glaszetten 2”. De inhoud en opzet van Glaszetten 2 zal in een volgende nieuwsbrief worden toegelicht.
Deze nieuwe cursussen bieden de perfecte mix van praktijk en theorie, zodat je helemaal klaar bent voor een succesvolle carrière als glaszetter.
Gerelateerd nieuws
Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.