Kennissprint robotisering van de bouwplaats voor mkb
Maandag 25 september 2023
In oktober organiseert RoboHouse in Delft een kennissprint met bouwbedrijven. Robots worden ingezet in geconditioneerde omgevingen, zoals bij prefab bouwen. In deze kennissprint verken je samen met experts en mede-bouwers oplossingsrichtingen voor het robotiseren van de bouwplaats.
Wat ga je doen?
- Met andere bouwers, experts van TU Delft, RoboHouse en Bouwlab en startups brainstormen over het robotiseren van de bouwplaats
- Drie activiteiten, namelijk een interview op je eigen bouwlocatie (week 40-43), workshop in Delft (week 44) en inspiratiebezoek bij voorlopend bedrijf (week 45)
- Gratis deelname
Hoe kan je deelnemen?
Aanmelden kan bij Arjan Walinga A.Walinga@bouwendnederland.nl of Mark Bruijnen M.C.Bruijnen@tudelft.nl met jouw bedrijfsnaam en hulpvraag.
Over RoboHouse
RoboHouse is een fieldlab van de TU Delft gericht op robotica en AI. Zij doen innovatieprojecten met bedrijven op (complexe) roboticavraagstukken, daar waar de markt nog geen oplossing heeft. RoboHouse is bij uitstek bedoeld om een brug te slaan tussen nieuwe technologie en knelpunten in (fysieke) operationele processen. Met het programma MKBdoet geven ze ook mkb-bedrijven de kans om praktisch aan de slag te gaan.
Lees ook het artikel dat we eerder publiceerden over het stimuleren van projectoverstijgende innovatie in de brede bouw- en technieksector.
Gerelateerd nieuws
In het derde seizoen van 'De bouw maakt het' krijgt Nederland weer een uniek kijkje achter de hekken van de mooiste bouw- en infraprojecten. Presentator Daan Nieber spreekt wekelijks de bouwers die werken aan ons land van de toekomst. Het programma is van 6 september tot en met 25 oktober elke zaterdag om 17.00 uur te zien op RTL4 en daarna terug te kijken via Videoland, het Youtubekanaal van 'De bouw maakt het' en debouwmaakthet.nl.
Met een groei van 0,7% ontwikkelde de bouwnijverheid zich relatief gunstig in het eerste kwartaal van dit jaar. Het beeld is hiermee veel positiever dan vorig jaar, toen de toegevoegde waarde van de bouwproductie nog met 2,7% daalde. De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal slechts met 0,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.