Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Laat werkstress niet omslaan in verzuim

Laat werkstress niet omslaan in verzuim

Woensdag 11 oktober 2023

Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Maar wat als de spanning te groot wordt en gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress? Dat kan leiden tot verzuim van je medewerkers. ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft tips om dat te voorkomen.

Onze prestaties en gezondheid kunnen lijden onder stress. Ga maar na: bijna een kwart van alle verzuimdagen wordt veroorzaakt door stress gerelateerde klachten. Ook steeds meer bouwpersoneel kampt met werkstress. Oorzaken zijn onder meer de enorme toename van de vraag in de bouw als gevolg van de wooncrisis en het tekort aan (extra) bouwpersoneel. 

Gemiddeld 235 dagen verzuim

Als werkgever in de Bouw & Infra heb je er alle belang bij om verzuim door werkstress te voorkomen. Want medewerkers met overspannenheid zijn gemiddeld 235 dagen uit de roulatie. De impact is enorm: een dag verzuim kost je gemiddeld € 315,- en collega’s die het werk moeten overnemen kunnen extra werkdruk voelen. Juist in deze krappere arbeidsmarkt heb je jouw medewerkers hard nodig. 

Zorg ervoor dat de batterij wordt opgeladen 

Het goede nieuws is dat je als werkgever werkstress kunt verminderen. Bijvoorbeeld door op tijd signalen te herkennen en op te pakken. Kijk daarbij naar je werknemers als een batterij. Zij kunnen leeglopen door werkstress en opladen wanneer ze voldoende werkplezier en balans ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je ervoor zorgt dat jouw werknemers steun van leidinggevenden krijgen en ze onderling goed kunnen samenwerken. 

Hoe kun je uitval door werkstress voorkomen?

ArboDuo (onderdeel van ArboNed) helpt je graag bij het opladen van de batterij van je werknemers en het voorkomen van uitval door werkstress. En dat op een manier die het best bij jouw bedrijf past:

  • Zelf doen: hoe herken je werkstress? Hoe kun je werkstress effectief aanpakken? Hoe voer je het gesprek met medewerkers over een te hoge werkdruk? In de praktische gids en het webinar van ArboDuo ArboNed vind je tips en handvatten.
  • Samen doen: heb je ondersteuning en coaching nodig bij het zorgen voor een gezonde werkdruk in je bedrijf? Zet dan via Mijn Organisatie-expert de arbeids- en organisatiedeskundige van ArboDuo/ArboNed in.
  • Laten doen: ervaren je werknemers een te hoge werkdruk en/of hebben ze te maken met privé problemen? Dan lopen ze het risico dat dat het lijntje breekt en ze (langdurig) uitvallen door psychische klachten. De bedrijfsmaatschappelijk werker coacht je werknemers en helpt ze op weg.

Volandis en Bouwend Nederland

Ook Volandis biedt begeleiding en tips om je medewerkers te helpen om te gaan met werkstress. Daarnaast biedt Bouwend Nederland medewerkers met onder meer psychische problemen een luisterend oor en staat ze bij met raad en daad.

Meer weten?

Wil je meer weten over het effectief aanpakken van werkstress? Neem dan een kijkje onze webpagina over werkstress.

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 mei 2024
Kinderen enthousiast maken voor de bouw en infra?

Dat kan vanaf nu met ‘De bouw maakt het op school’! Bouwend Nederland ontwikkelde met doelgroepexperts, kinderen en leden een set aan materialen waarmee bouw- en infrabedrijven op een leuke en gemakkelijke manier aan kinderen op de basisschool kunnen vertellen over hun mooie werk. Bouw- en infrabedrijven krijgen vaak de vraag om iets over hun werk te komen vertellen op een basisschool. Of zij zijn aan het werk aan (of vlakbij) een school en willen zelf laten zien wat er allemaal bij de bouw en infra komt kijken. Vanaf nu kan dat met het materiaal van ‘De bouw maakt het op school’.

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Zondag 7 april 2024
Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.