Leren van incidenten: belang van snijhandschoenen
Maandag 3 maart 2025
Er vinden helaas regelmatig snijincidenten plaats. Niet alleen bij technische handelingen zoals aanpellen van elektriciteitskabels, maar ook bij dagelijkse klussen zoals het wegsnijden van plakband of het doorhalen van tie-wraps. Het levert soms vervelende snijwonden op. Er is een toolbox ontwikkeld om de bewustwording over de risico’s van snijden te vergroten. Benadrukt wordt dat je je hand nooit in de snijrichting moet houden en ook wat het belang is van het dragen van snijhandschoenen. Verder is er aandacht voor het belang van continue begeleiding van leerling monteurs.
Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden sterk het gebruik van de interactieve film variant aan. Deze bevat vragen die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijbehorende lesbrief vind je meer informatie over de film, inclusief links. Daarnaast is er een toolboxflyer over snijincidenten beschikbaar, waarbij ook de invloed van weersomstandigheden aan de orde komt. Deze toolboxflyer kan gebruikt worden op het moment dat er geen afspeelmogelijkheid beschikbaar is, of ter aanvulling.
Werkgroep leren van incidenten
Deze toolbox is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Dank hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.