1. Home
  2. Nieuws
  3. Luuk smit ging van een aanmelding voor het leger naar timmerman en uitvoerder

Luuk Smit ging van een aanmelding voor het leger naar timmerman en uitvoerder

Dinsdag 1 augustus 2023

Veel jongeren die de bouw ingaan, dromen van hun eigen bedrijf. Luuk Smit heeft een heel andere ambitie. De 21-jarige timmerman wil elke dag een beetje beter worden in zijn werk. Met de niveau 4-opleiding voor middenkaderfunctionaris heeft hij de volgende stap in dat proces gezet.

Eigenlijk zou het een tijdelijke job zijn bij het houtbouwbedrijf waar Luuk Smit als zestienjarige begon. Zijn echte toekomst lag in het leger. Tenminste, dat was de bedoeling. Een negatieve keuring zette echter een streep door de rekening. Geen nood, het timmerwerk beviel hem best goed. "Bij het houtbouwbedrijf maakten we veranda's en luxe schuren. Dat vond ik mooi werk dus ik ben daar blijven werken en aan de niveau 3-opleiding allround timmerman begonnen." Na een jaar stapte hij over naar Hofstra Hulshof in Nieuw-Buinen, een bedrijf waar hij ook heel veel ander werk kon doen. Toen hij de opleiding voor allround timmerman had afgerond, besloot Luuk door te gaan naar niveau 4 met de opleiding middenkaderfunctionaris. Niet zozeer om als uitvoerder een trapje hoger op de maatschappelijk ladder te komen, maar vooral om te proberen het beste uit zichzelf te halen. "Ik denk dat je elke dag een stapje beter kunt worden in wat je doet. In de bouw is elke dag anders. Dat betekent ook dat je elke dag wel wat kleine foutjes kan maken. Dat is niet erg, want van fouten kun je leren. Waar ik heen wil is dat het elke dag beter gaat dan de vorige dag, dat die kleine foutjes eruit gaan en dat alles vlekkeloos verloopt." Luuk hoopt dat de niveau 4-opleiding hem helpt dat ambitieuze doel te verwezenlijken.

Fijn om verder te kijken

Het bleek wel een flinke omschakeling, want hoewel het ook een BBL-traject is met vier dagen werk en één dag school in de week (in zijn geval bij het Alfa-college in Groningen), is de opleiding voor middenkaderfunctionaris iets heel anders dan die voor allround timmerman. "Het is veel meer theorie dan op de timmeropleiding. Je krijgt Nederlands en Engels, je leert van alles over beton, je moet veel sterkteberekeningen maken; eigenlijk leer je over alles wat er nodig is voordat je aan het timmeren kunt beginnen." Dat is waar het om gaat als je uitvoerder bent, heeft Luuk gemerkt. "Als 1e timmerman weet je dat er morgen een wc-tje moet worden omgetimmerd dus dat is wat je die dag gaat doen. Als uitvoerder ben je al een week eerder met dat wc-tje bezig. Jij bent degene die moet bedenken hoe dat moet gebeuren, of het er wel al klaar voor is, of de spullen er wel zijn enzovoorts." Het zijn juist die dingen die Luuk aanspreken. "Het is natuurlijk wel relaxt als je niet over al die dingen hoeft na te denken, maar ik wil graag meer kunnen. Ik wil volledig zelfstandig zijn in het verzinnen van oplossingen, in initiatief nemen en zo."

Niet vragen maar doen

Initiatief nemen is absoluut iets wat hij tijdens de opleiding goed heeft kunnen oefenen. Ook voor deze opleiding moet je kunnen aantonen dat je bepaalde opdrachten in de praktijk hebt uitgevoerd. Daarvoor is het uiteraard belangrijk dat de werkgever werk heeft waarbij dat kan, maar volgens Luuk houdt het daar niet mee op. "Je moet er ook zelf achteraan gaan. Dan bedoel ik niet dat je aan de hoofduitvoerder gaat vragen wat je kan doen, maar meer dat je zegt dat je iets gáát doen. Als je aangeeft dat je iets wil proberen, dat jij wil regelen dat het materiaal er is voor dat toilet, dan kan er vaak veel meer dan wanneer je afwacht.”

Het was voor Luuk z'n werkgever wel even wennen. Bij Hofstra Hulshof hadden ze het nog niet vaak meegemaakt dat een timmerman deze opleiding wilde gaan doen. De werkgever wilde daarom graag dat Bouwmensen de begeleiding deed, iets wat normaal gesproken niet gebeurt bij deze opleiding. Het bleek uiteindelijk niet erg nodig. "Het is niveau 4 en dan moet je eigenlijk al zelfstandig zijn", legt Luuk uit. "Het was dan ook meer voor de zekerheid, voor het geval er iets mis zou gaan in het traject."

Klaar met studeren maar niet met leren

Hoewel er drie jaar voor de opleiding staat, heeft Luuk hem in zo'n tweeënhalf jaar weten af te ronden. Eind april had hij het diploma op zak. Het is niet zo dat hij vanaf dat moment voor 100% als uitvoerder werkt. "We zijn nu bezig met het herstellen en verstevigen van vier woningen in het aardbevingsgebied. Daar ben ik een soort meewerkend uitvoerder. Ik overleg met de klanten, met de onderaannemers, regel wat dingen en ik timmer zelf mee." Dat laatste zal wel steeds wat minder worden, verwacht hij. "We zijn inclusief kantoor en werkplaats met zo'n 30 mensen dus het is niet zo'n heel groot bedrijf. Het timmeren zal dan ook altijd wel blijven, maar zeker aan einde van klus ben je steeds meer aan het regelen. Dan is er een heleboel om op te letten en moet je zorgen dat alles goed loopt en je de einddatum haalt." Voor de leergierige Luuk Smit lijkt dit nog niet het eindstation. Nog weer een opleiding doen ziet hij niet gebeuren, maar hij wil zich wel graag blijven ontwikkelen. Dus het zou zomaar kunnen zijn dat hij over een aantal jaren hoofduitvoerder is. "Daar is geen aparte opleiding voor, dat is meer een kwestie van ervaring en je werk goed doen", legt hij uit. Goed werk leveren is nou precies wat de kersverse uitvoerder drijft.

Bouwmensen

Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven. Zij verzorgt en toetst de bouwopleidingen op meer dan dertig locaties door heel Nederland. Dat doen zij met regionale opleidingscentra (ROC's) door het hele land. Niet alleen verzorgt zij MBO-opleidingen, maar ook biedt Bouwmensen cursussen voor de vakmensen die al in de bouw werkzaam zijn. In Noord-Nederland heeft Bouwmensen locaties in Ruinen en Emmen.

Ook lezen in deze serie

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 oktober 2023
Henri van der Kamp toegetreden tot dagelijks bestuur

Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.

Donderdag 5 oktober 2023
Nationaal Groeifonds reserveert €352 miljoen voor impuls techniekonderwijs

De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.

Zondag 1 oktober 2023
Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst

De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?