Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving
Maandag 14 oktober 2024
Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!
De flyer bespreekt hoe je er als monteur mee om kunt gaan wanneer een geïrriteerde bewoner op je afstapt. Kalm blijven en begrip tonen is belangrijk. Is er sprake van serieuze agressie of zelfs bedreiging? Geef dan aan dat je er op het moment niet uitkomt en bel je leidinggevende voor overleg. Doe samen aangifte als het gedrag van een omwonende of passant onacceptabel is.
Deze toolboxflyer is ontwikkeld door de werkgroep leren van Arbo-incidenten. Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) zijn er drie landelijke werkgroepen actief waarin netbeheerders en aannemers samen leren van incidenten. De overkoepelende focus van de groepen is dat het om incidenten gaat die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Iedere groep richt zich hierbinnen op een eigen specialisme, namelijk elektriciteit, gas en arbo. Meer informatie, toolboxflyers en films vind je op de site leren van incidenten.
Vanuit de GVE wordt er volgend jaar op donderdag 13 maart 2025, een workshop gehouden vanuit het thema: Veilige Energietransitie, met als titel Sociale veiligheid / Innovaties. Wanneer je daarbij aanwezig wilt zijn of een inhoudelijke suggestie hebt, neem contact op met Wil van Ophem.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.