Logo Bouwend Nederland

Menno Mulders is de derde generatie bij QUALM

Donderdag 5 oktober 2023

Op 6 oktober 2023 volgt Menno Mulders zijn vader, Eric, op als directeur bij Aannemingsbedrijf QUALM, gevestigd in Rozenburg. Wat in 2019 begon als een idee wordt vandaag feestelijk beklonken. De afgelopen jaren heeft Menno gebruikt om nader kennis te maken met de organisatie en zichzelf te ontwikkelen om het bedrijf over te nemen. Even zo belangrijk is dat de medewerkers en opdrachtgevers de gelegenheid kregen om kennis te maken met Menno. Het leiden van een bedrijf of als werktuigkundige werken op gastankers is niet met elkaar te vergelijken. Daarom volgde Menno het leiderschapsprogramma. Maak kennis met Menno en QUALM.

QUALM is een familiebedrijf opgericht in 1932 en gespecialiseerd in blussystemen, leiding- en grondwerk, aardwarmtesystemen en uitvoeren van inspecties. Veel van deze werkzaamheden vinden plaats op industrieterreinen en bij bedrijven in de petrochemie, levensmiddelenindustrie, distributiecentra en zorginstellingen en worden door heel Nederland uitgevoerd.

Veilig werken is geen checklist invullen!

Dat Menno een aantal jaren op gastankers heeft gewerkt heeft hem geholpen in veiligheidsbesef. Elke week waren er oefeningen en trainingen over hoe om te gaan met brand of het evacueren van het schip. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Je moet (continue) beseffen waar je mee bezig bent, zodat je risico’s kunt herkennen en inschatten. Dat vind ik bij medewerkers ook belangrijk.

'Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Ga niet verder als het niet helemaal veilig is. Dus ook als je niet over alle benodigde feitelijke informatie beschikt.'

Sinds februari 2022 staat QUALM op trede 3 van de Safety Culture Ladder. Medewerkers moeten vanuit hun vakmanschap beseffen waar ze mee bezig zijn. Bij de werkzaamheden wordt gereedschap gebruikt, daar moet je bewust mee omgaan. Niet alleen dat het op de juiste manier wordt gebruiken maar ook bewust controleren of de keuringstermijn niet verlopen is en als die verlopen is, dat je zorgt dat deze voor herkeuring wordt aangeboden. Dus ook een stuk eigenaarschap. Veiligheid gaat dus verder dan het invullen van een checklist.

Brandveiligheid draagt bij aan duurzaamheid

QUALM staat voor brandveiligheid en is specialist op het gebeid van het ontwerpen, realiseren, controleren, afstellen, testen, repareren en onderhouden van blussystemen. Een goed blussysteem zorgt voor behoud. Is er sprake van brand dan is het mogelijk dat een kleiner deel als verloren moet worden beschouwd terwijl de rest niet wordt aangetast. Dit is mogelijk bij bijvoorbeeld een winkelcomplex, na het blussen wordt één winkel gesloten en kan de rest van het complex weer open.

Wil je nader kennis maken met Menno Mulders, of meer weten over wat QUALM kan betekenen voor jou, neem contact op met Menno Mulders. Lees ook een eerder gepubliceerd artikel over de opvolging. 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 30 oktober 2023
Podcast: De nieuwe generatie ondernemers over leiderschap

Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.