Midden- en kleinbedrijf implementeert Wet kwaliteitsborging in bedrijfsvoering
Dinsdag 16 januari 2024
Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.
In de Regio Oost zijn veel mkb-bouwbedrijven die zich actief willen voorbereiden op de invoering van de Wkb en daarbij behoefte hebben aan praktische ondersteuning en sparren met/leren van collega’s.
Extra ondersteuning
In samenwerking met onze Academy zijn er extra trainingen ingelast om onze leden optimaal te ondersteunen en voor te bereiden op deze nieuwe wet. Leden kunnen een basistraining of een begeleidingstraject volgen.
Begeleidingstraject mkb
De kick-off op 16 januari in Apeldoorn werd dan ook druk bezocht. Uitgangspunt is dat je het begeleidingstraject in ongeveer drie maanden doorloopt. Het traject start met een gezamenlijke kick-off sessie. Vervolgens start je individueel met het doorlopen van de e-learning modules waarna maandelijks (in totaal drie keer) een classroomsessie volgt. Tijdens de classroomsessies wordt de doorlopen stof behandeld en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Wanneer ga jij starten?
Hieronder vind je een overzicht met alle beschikbare trainingsdata. Kies de startdatum en locatie die bij je past en meld je direct aan. Is de training vol? Neem dan contact met ons op. We kijken graag mee naar andere mogelijkheden.
Gerelateerd nieuws
Met een groei van 0,7% ontwikkelde de bouwnijverheid zich relatief gunstig in het eerste kwartaal van dit jaar. Het beeld is hiermee veel positiever dan vorig jaar, toen de toegevoegde waarde van de bouwproductie nog met 2,7% daalde. De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal slechts met 0,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.