Minder verplichtingen voor mkb in CSRD en CSDDD
Dinsdag 1 juli 2025
De Raad van de Europese Unie heeft deze week duidelijkheid gegeven over de aanpassing van twee belangrijke Europese wetten: de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Deze wetten gaan over duurzaamheidsrapportage en zorgplicht in de keten. De nieuwe afspraken zorgen ervoor dat veel kleinere bedrijven, waaronder een groot deel van het mkb, voorlopig buiten de verplichtingen vallen. Tegelijkertijd blijven er verantwoordelijkheden bestaan voor grotere bedrijven om hun keten verder te verduurzamen.
Wat is er besloten?
De aanpassingen komen voort uit het zogenoemde Omnibus I-pakket, waarin is vastgesteld dat alleen bedrijven met meer dan duizend werknemers én een jaaromzet van boven de 450 miljoen euro nog onder de rapportageplicht van de CSRD vallen. Bedrijven die kleiner zijn, hoeven op dit moment niet aan de eisen te voldoen. Voor de CSDDD geldt dat de zorgplicht om duurzaamheid in de keten te waarborgen in eerste instantie alleen geldt voor bedrijven met meer dan vijfduizend werknemers en een omzet boven de 1,5 miljard euro. In een latere fase worden die grenzen iets verlaagd naar drieduizend werknemers en 900 miljoen euro omzet.
Verder is afgesproken dat bedrijven zich bij hun ketenverantwoordelijkheid alleen nog hoeven te richten op hun directe leveranciers. Daarbij mogen ze een risicogebaseerde aanpak gebruiken. Ook krijgen bedrijven meer tijd en ruimte voor implementatie van de wetgeving, onder andere via een zogenoemd ‘stop-the-clock’-mechanisme dat de invoering tijdelijk kan pauzeren.
Wat betekent dit voor de bouwsector?
Voor het mkb betekent deze ontwikkeling minder administratieve lasten en meer duidelijkheid. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat grote bouwbedrijven koers blijven houden richting transparantie en duurzaamheid. De invulling daarvan is nog onderwerp van gesprek, omdat de voorgestelde vereenvoudiging in de praktijk een andere wending heeft gekregen dan aanvankelijk gedacht. Deze richtlijnen draaien niet om het afvinken van verplichtingen, maar om het versterken van je organisatie op de lange termijn. Ze bieden een kans om te bouwen aan een duurzame bedrijfsvoering, met grip op je keten, betrouwbare data en toekomstbestendige waardecreatie.
Bouwend Nederland zet zich in voor werkbare regels
Bij Bouwend Nederland doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat deze Europese regels aansluiten bij de praktijk van onze sector. We werken daarbij nauw samen met ministeries en uitvoeringsinstanties. Ons uitgangspunt is dat de invoering haalbaar en uitvoerbaar moet zijn voor de bouw. Daarbij staat steeds de vraag centraal hoe we bedrijven het beste kunnen ondersteunen in het zetten van de juiste stappen.
Zo helpen we onze leden
Om onze leden concreet op weg te helpen, zijn er diverse CSRD-downloads op onze site te vinden en ontwikkelen we momenteel een praktische tool op basis van de vrijwillige standaard VSME. Daarmee kunnen bedrijven op een toegankelijke manier aan de slag met de eisen rondom duurzaamheidsrapportage. Daarnaast verkennen we binnen digiGO-verband hoe we op basis van de VSME binnen de keten werkbare afspraken kunnen maken over welke data we uitwisselen en op welke manier.
Gerelateerd nieuws
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de uitstel van CSRD-implementatie. Omdat het Omnibus-simplificatiepakket van de Commissie vergaande wijzigingen beoogt die wordt met een jaar uitgestel getracht bedrijven geen wetgeving door te voeren die binnenkort weer wordt teruggedraaid. Door dit besluit zullen niet in 2027, maar vanaf 2028 CSRD-plichtige bedrijven pas moeten voldoen aan de rapportageverplichtingen binnen CSRD en de CSDDD.
Op 4 maart organiseerde Regio Oost van een bijeenkomst over CSRD, een afkorting die de meeste leden bekend in de oren klinkt, maar waarvan velen zich afvragen wat dit nu precies inhoudt en in hoeverre de Corporate Sustainability Reporting Directive impact heeft op hun bedrijf. Vijftig leden waren aanwezig in het Van der Valk hotel in Apeldoorn en werden door verschillende sprekers verder ingelicht over deze manier van duurzaamheidsverslaglegging die vanuit de Europese Unie wordt opgedragen.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven sinds 2024 om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. In een poging de regeldruk te verminderen, heeft de Europese Commissie op 26 februari een voorstel gedaan om de drempel voor de CSRD-rapportageplicht te verhogen. Ook in de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de EU-Taxonomie worden wijzigingen voorgesteld.