Nieuw bestuurslid Danielle de Nijs stelt zich voor
Vrijdag 31 maart 2023
Het algemeen bestuur van Bouwend Nederland heeft op 30 maart vier nieuwe bestuursleden benoemd: Danielle de Nijs (Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen), Martijn Smitt (Ballast Nedam) en Hans ter Steege (Ter Steege Holding B.V.) als lid van het algemeen bestuur en Hans Stil (Aannemersbedrijf Stil) maakt een overstap naar het dagelijks bestuur als opvolger van Marten Cornel. Vandaag maken we kennis met Danielle de Nijs.
Als oudste van een vierde generatie bouwers heeft de Danielle de Nijs al haar hele leven met de bouwsector te maken. De Nijs hoorde er van alles bij haar opa, oma en bij haar ouders thuis over. Al jong hielp ze in het familiebedrijf Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen mee: eerst door het vegen van de bouwplaats, later door het schoonmaken van bouwketen en ook heeft ze een tijdje "achter de telefooncentrale gezeten". Maar Danielle wilde meer van de wereld zien en koos voor een studie accountancy.
Werkervaring
Twaalf jaar lang heeft ze bij KPMG als registeraccountant "banken en financiële instellingen over de hele wereld gecontroleerd". Door de financiële crisis veranderde het vak echter dusdanig, dat zij zich afvroeg of het niet tijd werd om eens iets heel anders te gaan doen. Tegelijkertijd ontstond bij het bouwbedrijf van haar familie ruimte voor opvolging. "Op een zondagavond stond mijn vader thuis over allemaal tekeningen heen gebogen omdat hij bezig was met een aanbesteding. Hij wist van mijn zoektocht en zei dat de commissarissen eens met mij wilden praten. Dat heb ik na lang nadenken gedaan. Ik ben gaan praten, bij het familiebedrijf gaan werken en heb daar geen moment spijt van gehad! Het rondje door het bedrijf om alle aspecten te leren kennen, begon voor mij bij het onderdeel projectontwikkeling en daar ben ik nooit meer weggegaan." De Nijs was eerst adjunct directeur en is nu al zo’n zes jaar directeur van het bouwbedrijf. "Ik doe niet de algemene directie en niet de projecten buiten, maar ik houd mij bezig met alles daar tussenin zoals bijvoorbeeld HR, innovatie en projectontwikkeling. Het kan op een dag gaan over auto's, ICT, heb een gesprek met een klant en kan dan eindigen met een bieding. Het is heel afwisselend."
Waarom een bestuursfunctie bij Bouwend Nederland?
Een goede wisselwerking tussen bedrijven en Bouwend Nederland als vereniging vindt ze erg belangrijk en naast haar reguliere baan wilde zij ook nog iets anders doen. "Neem nu corona, zonder de goede lobby tussen Bouwend Nederland en NEPROM had de bouw wellicht dicht moeten gaan. Dan zie je het belang van zo'n vereniging en daar kun je als lidbedrijf aan bijdragen. Ook nu met de Oekraïne is het belangrijk dat alle bedrijven hun kennis koppelen en daar samen iets mee doen."
Aandachtspunten
In het bestuur van Bouwend Nederland wil ik mij vooral inzetten voor de twee kernwaarden die ook bij ons familiebedrijf bovenaan staan, te weten veiligheid én duurzaamheid. Denk daarbij aan arbeidsomstandigheden, werknemersbestand, klimaat, CO2-footprint, duurzame inzetbaarheid, grondstoffen en afval. Hoe pakken wij dat op en hoe kunnen wij elkaar daarmee helpen.
Vertegenwoordiger Bouw middelgroot
Danielle de Nijs volgt Ad Burger op in het algemeen bestuur op de zetel van Bouw middelgroot/Regio Randstad Noord. Deze eerste termijn loopt tot maart 2026. Bekijk hier uit welke leden het algemeen bestuur van Bouwend Nederland bestaat.
Gerelateerd nieuws
Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.
De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.
De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?