Logo Bouwend Nederland

Nieuw functie- en loongebouw in de bouw en infra komt eraan

Vrijdag 3 mei 2024

Op 31 december 2024 heeft onze sector een nieuw functie- en loongebouw. Op basis daarvan kunnen werkgevers functieomschrijvingen opstellen, functies indelen en het juiste salaris van medewerkers bepalen. Meer informatie daarover is binnenkort beschikbaar. Het advies is om hier, met name met het indelen van functies, op te wachten.

Er is een speciale website over het nieuwe functie– en loongebouw. Op deze website is alles te vinden dat met functies in de bouw- en infra te maken heeft. De website is nu nog niet volledig gevuld. Je kunt daar nu al de volgende informatie vinden: het functiehandboek, een begrippenlijst functiewaardering, een functielijst, de format voor een functieprofiel en een toelichting op deze format. De website wordt in de komende maanden verder gevuld met alle informatie die jij nodig hebt om in jouw bedrijf met het nieuwe functie en loongebouw aan de gang te gaan. Denk hierbij aan: veel gestelde vragen, instructiefilmpjes, tips en tricks, nadere uitleg over functiewaarderingssysteem ORBA.

Ondersteuning bij vragen

In mei en juni krijgen onze adviseurs sociale zaken, net als de medewerkers van de vakbondsorganisaties, meer uitleg over het Functiehandboek en de functiewaarderingsmethode ORBA. Op basis van die uitleg kunnen zij je helpen als je vragen hebt over de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw in jouw bedrijf. In juni organiseren we een webinar over het nieuwe functie- en loongebouw, wat dat voor jouw bedrijf betekent en hoe je het nieuwe functiehandboek kunt gebruiken. Exacte datum en tijdstip volgen nog.

Na de zomer, in september en oktober, worden op meerdere plaatsen in het land voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over het nieuwe functie- en loongebouw en het gebruik van het functiehandboek bij de invoering in jouw bedrijf. Data en locaties volgen nog. Voor hulp bij het beschrijven en/of indelen van functies kan ook een beroep gedaan worden op ORBA-deskundigen van AWVN. De kosten hiervan worden binnenkort bekend.

Informatie voor werknemers

De werkgever moet de werknemer tijdig informeren over wat het nieuwe functie- en loongebouw voor hem of haar betekent. Waarschijnlijk is dit in de tweede helft van 2024 mogelijk. Werknemers kunnen bij vakbondsorganisaties terecht voor meer informatie.

Fenneken Lamaker
Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Maandag 12 juni 2023
AVA Zakelijk 2023 en AVA Consumenten 2023 nu beschikbaar

Bouwend Nederland (en daarvoor rechtsvoorganger AVBB) heeft sinds jaar en dag eigen algemene voorwaarden, die gebruikt worden voor werken waarbij geen directievoerder wordt aangesteld. Dit betreft vooral kleinere b&u-werken, maar ze worden ook gebruikt in de infra. Deze Algemene Voorwaarden van Aanneming van werk (AVA) zijn voor het laatst in december 2014 herzien. Het was tijd om ze weer eens tegen het licht te houden. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een directe aanleiding om deze algemene voorwaarden te actualiseren.

Woensdag 3 mei 2023
Pensioen indexatie arrest Hoge Raad

Op vrijdag 21 april 2023 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over een langslepende indexatie kwestie. Het ging over de vraag of een onvoorwaardelijk toegezegde indexatieregeling wel of niet gewijzigd kan worden en of dat niet verhinderd wordt door het wettelijk voorschrift van artikel 20 Pensioenwet (PW).