Logo Bouwend Nederland

Nieuwe combi-aannemers stellen zich voor op 3e NUTS-bijeenkomst

Dinsdag 14 februari 2023

Voor de derde keer staken bouwers/ontwikkelaars, combi-aannemers en netbeheerders de koppen bij elkaar om te praten over de aanleg van nutsvoorzieningen in Noord-Holland. Naast veel informatie leverde de NUTS-bijeenkomst van 2 februari in het AZ-stadion heel veel nuttige contacten op.

Met zo’n 65 deelnemers was de gezamenlijk bijeenkomst van CINH, Mijn Aansluiting en Bouwend Nederland Regio Randstad Noord van 2 februari in Alkmaar wederom goed bezocht. Opnieuw een bewijs dat het initiatief van CINH (de centrale organisatie van de netbeheerders in Noord Holland voor de alle-nutsvoorzieningen-in-één-keer-aanleg van kabels en leidingen), Mijn Aansluiting en Bouwend Nederland Regio Randstad Noord nog steeds in een behoefte voorziet. Bouwers/ontwikkelaars, combi-aannemers, netbeheerders en gemeenten lopen bij het realiseren van nutsvoorzieningen immers nog altijd regelmatig aan tegen problemen in de ketensamenwerking en -afstemming.

Koe bij de horens gevat

Tijdens de korte aftrap van de bijeenkomst koppelde Joost Swaan van Bouwend Nederland terug wat de vorige bijeenkomst aan feedback had opgeleverd en welke actiepunten daaruit waren gedistilleerd. Zo hadden de deelnemers onder meer aangegeven behoefte te hebben aan goede informatie over contactpersonen bij de diverse organisaties en bedrijven. Die koe werd meteen bij de horens gevat door de nieuwe combi-aannemers die per 1 januari in het gebied actief zijn. Schadenberg Plaisier, Quint & van Ginkel en Van Voskuilen stelden zich kort voor, gaven aan wat hun kernwaarden zijn en hoe ze het best te benaderen en te bereiken zijn.

Spervuur aan vragen

Voorafgaand aan de bijeenkomst was de deelnemers gevraagd een enquête in te vullen. Een van de vragen ging over de ervaringen met de aanleg van de internet en tv-aansluitingen als er meerdere aansluitingen tegelijk zijn aangevraagd. De reacties waren overwegend negatief. Reden om Lubert Verhoeven van Vodafone/Ziggo te vragen tijdens de bijeenkomst het verhaal van de data-aanbieder toe te lichten. Er was veel onbegrip over het feit dat de netbeheerders niet meer gezamenlijk hebben aanbesteed. Verhoeven kon daarop veel van de vragen beantwoorden. Hij gaf aan dat bovenal geldt dat er gezamenlijk met andere netbeheerders is en wordt gezocht naar een efficiëntere vorm van samenwerken voor aansluitwerkzaamheden. Een mogelijke oplossing is  ook aan een mantelbuis-oplossing waar meerdere aanbieders tegelijk doorheen zouden kunnen gaan. "Dit is niet te regelen over 1 nacht ijs maar is zeker onderdeel van de gesprekken die gevoerd zullen gaan worden de komende periode", liet Verhoeven weten.

Nuttige werksessies

Na een korte pauze volgden twee werksessies waarin de deelnemers met elkaar in gesprek gingen over wat er goed en fout gaat bij de aanleg van nutsvoorzieningen. Ze konden kiezen uit drie verschillende thema’s: Voordeel bouwrijp aanleggen, Mijnaansluiting.nl en Afstemmen van planningen. Na 50 minuten werd er gewisseld en konden de deelnemers een tweede thema beetpakken. De sessies leverden een heleboel input op die, net als vorige keer, wordt geïnventariseerd en naar actiepunten omgezet.

Positieve geluiden

Bij de afsluitende borrel toonden de deelnemers zich weer overwegend positief over de NUTS-bijeenkomsten. Niet alle problemen zullen er direct mee worden opgelost, is het idee, maar het levert in ieder geval veel kennismakingen en contacten waardoor later, in de praktijk van het dagelijkse werk sneller kan worden geschakeld.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.