Nieuwe versie PCR Asfalt 2022 verschenen
Vrijdag 14 januari 2022
Nederland verduurzaamt en de asfaltsector draagt hier volop aan bij. Om op uniforme manier de duurzaamheid van asfalt te kunnen berekenen zijn rekenregels nodig. Hierbij presenteert de sector de zogenaamde Product Category Rules (PCR) die dit mogelijk maken.
- Nieuwe versie van de Product Category Rules
- Bijlage Versimpelde EA-Model
- Bijlage Rekensheet voor Module D
Deze Product Category Rules (PCR-NL) zijn ontwikkeld in opdracht van het Asfalt Impuls project ‘Aantoonbaar Duurzaam Asfalt’. Deze specifieke regelregels zijn een aanvulling op de generieke rekenregels die voorgeschreven worden door de Bepalingsmethode van de NMD. De doelstelling van de rekenregels is het creëren van een gelijkspeelveld voor alle partijen die werkzaam zijn in de asfaltsector voor wat betreft duurzaamheid.
Voor wie?
Alle partijen die een milieuprofiel op (laten) stellen voor gebruik in de Nederlandse Grond-, Weg- en Waterbouw-sector (GWW-sector), moeten deze rekenregels volgen. Dit geldt zowel in het geval dat een partij een milieuprofiel wil indienen in de Nationale Milieudatabase (NMD), maar ook wanneer in een aanbesteding om een MKI-score gevraagd wordt. Om die reden zijn deze rekenregels opgesteld door een samenwerking van de asfaltbranche met opdrachtgevers en LCA-experts.
Inwerkingtreding
Dit is de tweede versie (2.0) van de NL-PCR, die op 1 april 2022 in werking treedt en in januari 2022 gepubliceerd is. Het streven van alle partijen is om jaarlijks te beschouwen of het actualiseren de PCR noodzakelijk is, op basis van de ervaringen, methodologische, normatieve en database-updates en andere nieuwe inzichten. Het al dan niet uitbrengen van een nieuwe versie is afhankelijk van de omvang en impact van de eventuele wijzigingen.
Meer informatie over de PCR Asfalt? Kijk op de website van de vakgroep Bitumineuze Werken.
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.
Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."