Ongeval op het werk altijd direct melden
Dinsdag 19 november 2024
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die (vrijwel) onmiddellijk leidt tot de dood of schade aan de gezondheid en met verzuim tot gevolg.
Wanneer moet je melden?
Arbeidsongevallen moeten direct worden gemeld als:
• het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
• er sprake is van blijvend letsel;
• het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval.
Onder 'ziekenhuisopname' geldt ook een (dag)opname van slechts enkele uren. Bijvoorbeeld voor een operatie of ingreep door een specialist, (plastisch) chirurg of orthopeed. Onder 'blijvend letsel' worden ook chronische lichamelijke en psychische klachten verstaan.
Hoe meld je een ongeval?
Melden doe je via het online meldformulier ongevallen.
Is het een dodelijk arbeidsongeval? Bel dan direct 0800-5151.
Onderzoek na zeer ernstige en dodelijke ongevallen
Bij zeer ernstige en dodelijke ongevallen doet de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. Wanneer sprake is van een strafbaar feit, dan maakt de Arbeidsinspectie een proces-verbaal voor het OM op. Bovendien is de impact van deze ongevallen bij de betrokken collega's groot. We adviseren je daarom bij zeer ernstige en dodelijke ongevallen altijd een jurist en een social support adviseur in te schakelen, desgewenst via Bouwend Nederland.
Bij twijfel altijd melden
Twijfel je of je het arbeidsongeval moet melden? Meld dan toch. De Nederlandse Arbeidsinspectie beoordeelt of het ongeval meldingsplichtig is.
Wat nog meer te doen?
Behalve melden is het van belang dat je het ongeval registreert en meewerkt aan een ongevalsonderzoek. Je leest er meer over op de website van de Arbeidsinspectie.
Of download deze Flyer Wat te doen bij een arbeidsongeval? | Brochure | Nederlandse Arbeidsinspectie (nlarbeidsinspectie.nl)
Gerelateerd nieuws
Als ontwikkelende bouwer werkt Hurks al meer dan 110 jaar aan de mooiste opdrachten in de woning- en utiliteitsbouw. ‘En bij al die projecten zijn we blij met de toegevoegde waarde van Aboma’, vertelt KAM-coördinator Gerard Mentink.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.