1. Home
  2. Nieuws
  3. Onze inzet voor de wet collectieve warmte

Onze inzet voor de Wet collectieve warmte

Dinsdag 20 mei 2025

Maandag 19 mei wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het wetsvoorstel collectieve warmte. Dat wetvoorstel regelt o.a. de regierol van gemeenten en stelt dat nieuwe warmtenetten bij meerderheid van aandelen in publieke handen moeten zijn. Een omvangrijk wetsvoorstel waar al lang over wordt gesproken, waarbij snelheid en duidelijkheid nu geboden zijn.

Transitie vertraagd 

Warmtenetten spelen een belangrijke rol in het aardgasvrij maken van onze gebouwde omgeving. Een belangrijke stap in het halen van de klimaatdoelen. Maar door onduidelijkheid in wet- en regelgeving, onvoldoende stimulering, financiële risico’s voor warmtebedrijven en onvoldoende maatschappelijk draagvlak loopt deze transitie nu vertraging op. 

Werknemers verlaten de sector 

Door alle onzekerheid en onduidelijkheid worden er minder warmtenetten aangelegd dan nodig en wenselijk. Doordat er minder werk is verlaten werknemers de sector. Ook signaleren we het risico dat aannemers bij gebrek aan werk hun expertise elders gaan inzetten, zoals het verzwaren van het elektriciteitsnet. Daarom onderstrepen we het belang van vaart maken met de Wet collectieve warmte, zodat het tempo van deze transitie kan worden opgevoerd en kennis en menskracht niet weglekt.  

Onze inzet 

We roepen de Tweede Kamer op alle partijen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. Gemeenten krijgen volgens het wetsvoorstel een regiefunctie en moeten deze kunnen waarmaken. Ook is het van belang dat de politiek duidelijkheid biedt over de warmtetarieven die mogen worden gerekend. Warmtebedrijven moeten namelijk aantrekkelijke warmtetarieven kunnen bieden aan hun afnemers, en om maatschappelijk draagvlak te verzekeren is het van belang dat tarievenverschillen tussen warmtenetten beperkt worden. Ook roepen we de Tweede Kamer op om het beschikbare geld nu te investeren in warmtenetten die met zekerheid worden gerealiseerd om continuïteit van aanleg te verzekeren en te voorkomen dat uitvoeringscapaciteit weglekt uit de sector. 

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Vrijdag 13 juni 2025
Tussen ideaal en realiteit: duurzaam werken in de praktijk

Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?

Woensdag 11 juni 2025
Schoon en Emissieloos, ook voor het MKB

Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ook het midden- en kleinbedrijf kent koplopers die laten zien dat SEB kansen biedt voor bedrijven van iedere omvang.