1. Home
  2. Nieuws
  3. Onze inzet voor de wet collectieve warmte

Onze inzet voor de Wet collectieve warmte

Dinsdag 20 mei 2025

Maandag 19 mei wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het wetsvoorstel collectieve warmte. Dat wetvoorstel regelt o.a. de regierol van gemeenten en stelt dat nieuwe warmtenetten bij meerderheid van aandelen in publieke handen moeten zijn. Een omvangrijk wetsvoorstel waar al lang over wordt gesproken, waarbij snelheid en duidelijkheid nu geboden zijn.

Transitie vertraagd 

Warmtenetten spelen een belangrijke rol in het aardgasvrij maken van onze gebouwde omgeving. Een belangrijke stap in het halen van de klimaatdoelen. Maar door onduidelijkheid in wet- en regelgeving, onvoldoende stimulering, financiële risico’s voor warmtebedrijven en onvoldoende maatschappelijk draagvlak loopt deze transitie nu vertraging op. 

Werknemers verlaten de sector 

Door alle onzekerheid en onduidelijkheid worden er minder warmtenetten aangelegd dan nodig en wenselijk. Doordat er minder werk is verlaten werknemers de sector. Ook signaleren we het risico dat aannemers bij gebrek aan werk hun expertise elders gaan inzetten, zoals het verzwaren van het elektriciteitsnet. Daarom onderstrepen we het belang van vaart maken met de Wet collectieve warmte, zodat het tempo van deze transitie kan worden opgevoerd en kennis en menskracht niet weglekt.  

Onze inzet 

We roepen de Tweede Kamer op alle partijen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. Gemeenten krijgen volgens het wetsvoorstel een regiefunctie en moeten deze kunnen waarmaken. Ook is het van belang dat de politiek duidelijkheid biedt over de warmtetarieven die mogen worden gerekend. Warmtebedrijven moeten namelijk aantrekkelijke warmtetarieven kunnen bieden aan hun afnemers, en om maatschappelijk draagvlak te verzekeren is het van belang dat tarievenverschillen tussen warmtenetten beperkt worden. Ook roepen we de Tweede Kamer op om het beschikbare geld nu te investeren in warmtenetten die met zekerheid worden gerealiseerd om continuïteit van aanleg te verzekeren en te voorkomen dat uitvoeringscapaciteit weglekt uit de sector. 

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."