Onze inzet voor de Wet collectieve warmte
Dinsdag 20 mei 2025
Maandag 19 mei werd er in de Tweede Kamer gesproken over het wetsvoorstel dat regelt dat warmtebedrijven voortaan in handen van gemeenten zijn. Een omvangrijk wetsvoorstel waar al lang over wordt gesproken, waarbij snelheid en duidelijkheid nu geboden zijn.
Transitie vertraagd
Warmtenetten spelen een belangrijke rol in het aardgasvrij maken van onze gebouwde omgeving. Een belangrijke stap in het halen van de klimaatdoelen. Maar door onduidelijkheid in wet- en regelgeving, onvoldoende stimulering, financiële risico’s voor warmtebedrijven en onvoldoende maatschappelijk draagvlak loopt deze transitie nu vertraging op.
Werknemers verlaten de sector
Door alle onzekerheid en onduidelijkheid worden er minder warmtenetten aangelegd dan nodig en wenselijk. Doordat er minder werk is verlaten werknemers de sector. Ook signaleren we het risico dat aannemers bij gebrek aan werk hun expertise elders gaan inzetten, zoals het verzwaren van het elektriciteitsnet. Daarom onderstrepen we het belang van vaart maken met de Wet collectieve warmte, zodat het tempo van deze transitie kan worden opgevoerd en kennis en menskracht niet weglekt.
Onze inzet
We roepen de Tweede Kamer op alle partijen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. Gemeenten krijgen volgens het wetsvoorstel een regiefunctie en moeten deze kunnen waarmaken. Ook is het van belang dat de politiek duidelijkheid biedt over de warmtetarieven die mogen worden gerekend. Warmtebedrijven moeten namelijk aantrekkelijke warmtetarieven kunnen bieden aan hun afnemers, en om maatschappelijk draagvlak te verzekeren is het van belang dat tarievenverschillen tussen warmtenetten beperkt worden. Ook roepen we de Tweede Kamer op om het beschikbare geld nu te investeren in warmtenetten die met zekerheid worden gerealiseerd om continuïteit van aanleg te verzekeren en te voorkomen dat uitvoeringscapaciteit weglekt uit de sector.
Gerelateerd nieuws
Emissieloos bouwen is geen verre toekomstmuziek meer. Het gebeurt nu al. Bij Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn staat duurzaamheid niet op de agenda, het is de agenda. "Onze sector móét verduurzamen", zegt directeur Dennis van der Werff stellig. "Dat is haalbaar, maar het vraagt om een andere manier van organiseren én denken." Al jarenlang werkt het bedrijf actief aan het terugdringen van uitstoot, met als doel: volledig emissievrij bouwen als nieuwe standaard. Hoe maak je die ambitieuze missie waar?
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.