Onze stikstofcoalitie wordt versterkt door NVDE en Energie-Nederland
Donderdag 20 februari 2025
De stikstofcrisis houdt Nederland in zijn greep en heeft grote gevolgen voor de bouw en infra. Het is belangrijk dat er snel minder stikstof wordt uitgestoten. Zodat wegen en huizen gebouwd kunnen worden, boeren weer perspectief krijgen, ondernemers weer vergunningen kunnen krijgen en de natuur zich kan herstellen. Daarom presenteerden we een Emissiereductieplan in samenwerking met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland sluiten zich nu aan bij deze coalitie.
Het Emissiereductieplan bestaat uit tal van maatregelen die de stikstofuitstootvermindering versnellen. Dit samenhangende pakket vraagt een evenwichtige bijdrage van alle sectoren. Het is dan ook positief dat de energiekoepels zich aansluiten bij het plan. Onze voorzitter Arno Visser: "Het is goed nieuws dat ook de NVDE en Energie-Nederland zich aansluiten bij deze coalitie die een duurzaam evenwicht tussen ecologie en economie beoogt. Hoe eensgezinder het maatschappelijk middenveld haar stem laat horen, hoe beter. Het stikstofprobleem raakt ons immers allemaal. Zonder stikstofvermindering lossen we het woningtekort niet op en kunnen we de energietransitie op onze buik schrijven."
Verduurzaming draagt bij aan stikstofreductie
Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland "We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat verduurzaming meestal juist bijdraagt aan reductie van stikstofuitstoot, en dat de energietransitie kansen biedt om de stikstofimpasse te doorbreken. Verduurzaming draagt bij aan zowel het verminderen van de CO2-uitstoot, als aan het reduceren van stikstofdeposities. De energietransitie kan dus ook ruimte bieden aan woningbouwprojecten en verduurzamingsinvesteringen in de industrie. Het kan toch niet zo zijn dat ook de oplossing verboden is?"
Inzet op emissiereductie
NVDE-voorzitter Olof van der Gaag vindt het logisch zich aan te sluiten bij het pleidooi van Bouwend Nederland, VNO-NCW en de natuurorganisaties. Ook voor energieprojecten staat immers buiten kijf dat er stevige maatregelen nodig zijn aan de bron. "Sowieso is het niet logisch dat de bouw van duurzame energieprojecten gedwarsboomd wordt door stikstofregels, terwijl zij juist een bijdrage leveren aan de vermindering van stikstofemissies. Het kleine beetje stikstofuitstoot tijdens de bouw valt in het niet bij de stikstofwinst die je decennialang boekt als de projecten eenmaal operationeel zijn. Naast de inzet op emissiereductie moet er daarom voor de bouw van duurzame energieprojecten van eigen bodem en energie-infrastructuur een juridisch houdbare vrijstelling komen van de stikstofregels en voorrang bij het benutten van vrijgekomen stikstofruimte."
Gerelateerd nieuws
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.