Logo Bouwend Nederland

Paul Uppelschoten: ‘RGS breder toe te passen dan ik eerder dacht’

Woensdag 21 juni 2023

Huybregts Relou van VB Groep bouwt voor renovatieonderhoud graag aan langjarige samenwerkingen met opdrachtgevers en vaste bouwpartners. Zo kun je projectoverstijgend meedenken en afspraken maken. De organisatie is daar op ingericht met gespecialiseerde vaste teams. Volledig in lijn met het gedachtengoed van Resultaatgericht Samenwerken. Directeur Paul Uppelschoten had zich niet gerealiseerd dat RGS inmiddels breed wordt toegepast, óók bij (vervangende) nieuwbouw.

Op het moment dat ik directeur Paul Uppelschoten van Huybregts Relou spreek, komt hij net uit een overleg met het managementteam. Het gesprek ging over de trends in de wereld van energetische renovatie en hoe daarop in te spelen. Uppelschoten: "Wij werken veel voor woningcorporaties. Je ziet dat ze aan het zoeken zijn naar de beste manier om hun vastgoed te verduurzamen. Dan gaat het om techniek, de eisen rondom duurzaamheid en circulariteit én over de communicatie en sociale begeleiding van huurders. De vraag is in hoeverre je je opdrachtgever hierin kunt en wilt ontzorgen." Voor Huybregts Relou is het antwoord trouwens helder: "Je kunt beter de regie nemen en je organisatie hierop inrichten."

Je opdrachtgever iets extra’s bieden

Huybregts Relou en de andere bedrijven binnen VB Groep richten zich op (vervangende) nieuwbouw en onderhoud. "Voor energierenovatie werken we met opdrachtgevers én vaste bouwpartners langjarig samen in vaste teams in continustromen. Het grote voordeel van projectoverstijgend samenwerken, is dat je op een hoger niveau meedenkt en afspraken kunt maken. Denk aan thema’s als het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, circulariteit, het toepassen van innovaties." Volgens hem laten sommige bouwbedrijven kansen liggen, omdat ze een langjarig commitment spannend vinden. "Ze denken soms nog teveel vanuit omzetmaximalisatie en inkoopmarge. Je kunt je omzet ook verhogen door iets extra’s aan te bieden met meer toegevoegde waarde voor de opdrachtgever."

VB GO als specialistenteam

Uppelschoten vertelt hoe ze de afgelopen periode het VB GO verbeterteam hebben ingericht, waarbij GO staat voor groot onderhoud. En voor ‘gaan’ natuurlijk, lacht Uppelschoten. "Medewerkers hebben in zo’n team elk hun eigen expertise en passie voor groot onderhoud. Zo hebben we medewerkers aangetrokken om de communicatie met huurders te verzorgen. Ook hebben we de functie datamanager gecreëerd; het interpreteren van en rapporteren over onderhoudsdata wordt steeds belangrijker. Een coördinator bewaakt de planning en houdt onder meer in de gaten of de afhandeling van de vergunning vanuit de Wet Natuurbescherming met bijbehorende maatregelen goed verloopt. Onze techneuten worden omringd door collega’s met andere vaardigheden en hebben zo hun handen vrij voor de techniek. Iedereen doet wat hij of zij goed kan én leuk vindt."

RGS-methode óók voor nieuwbouw

Vorig jaar won Huybregts Relou een opdracht voor vervangende nieuwbouw. "De uitvraag was prestatiegericht, volgens de methode van resultaatgericht samenwerken. Ik had me niet gerealiseerd dat RGS inmiddels veel breder wordt toegepast dan in planmatig onderhoud", vertelt Uppelschoten. "Het was een feest der herkenning. De RGS leidraad sluit heel goed aan bij wat wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Super fijn zijn ook die modelcontracten als evenwichtige onderleggers." Hij gaat zich nu verder verdiepen in RGS en wat ervoor nodig is om eventueel het VGO-keur te behalen. Aangezien de onderhoudstak van het bedrijf al volledig is ingericht op ketensamenwerking, zal dat geen al te lastige opgave zijn.

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.