1. Home
  2. Nieuws
  3. Podcast wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf

Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

Donderdag 16 mei 2024

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Podcastserie Expeditie Energie

In deze tweede aflevering van Expeditie Energie bespreken Tjalling de Vries, Afdelingshoofd Energietransitie in de Gebouwde Omgeving bij het ministerie van BZK, en Robert Crabbendam, business manager bij HVC, wat er komt kijken bij een publiek warmtebedrijf. HVC staat voor huisvuilcentrale. Dit is van oorsprong een afvalbedrijf en is nu ook een 100 % publiek warmtebedrijf.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan (gemeente Gouda) stelt vragen over de financiële en organisatorische gevolgen van de warmtetransitie, de rol van de gemeente en hoe de verschillende belangen behartigd kunnen worden.

Deze podcastserie is te beluisteren op Apple Podcasts en Spotify

Waarom deze podcast

Deze podcastserie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen. Vanuit het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving werkt Bouwend Nederland hieraan mee, net als: ministerie van BZK, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Aedes, Techniek Nederland en Energie Nederland.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 december 2024
Onze inzet voor het debat over zero-emissiezones

Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.

Maandag 2 december 2024
Praktische handvaten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw

Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.