PPWR-expert Paul Christiaens legde uit wat voor verplichtingen de verschillende partijen in de waardeketen hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld in hun systemen bijhouden welke verpakkingen, onderdelen en materialen zij produceren, en wat ze doen om hergebruik te bevorderen. Er was ook aandacht voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bij Verpact, en de registratie in het Producentenregister per 12 augustus 2027.
De belangrijkste take-aways uit de presentatie op een rijtje:
Krijg jij te maken met de ontwikkelingen rond de PPWR-wetgeving, of wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste veranderingen in het verpakkingslandschap ? Volg Verpact op LinkedIn voor meer nieuws, of lees verder op onze website voor alle recentste informatie.
Gerelateerd nieuws
Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.
Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.
Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.