1. Home
  2. Nieuws
  3. Ppwr bijeenkomst van ministerie iw

PPWR-bijeenkomst van ministerie I&W

Donderdag 3 juli 2025

Op maandag 16 juni organiseerde het Ministerie van I&W een stakeholderbijeenkomst over de PPWR, waarbij Verpact een deelsessie over de verpakkingenadministratie verzorgde.

PPWR-expert Paul Christiaens legde uit wat voor verplichtingen de verschillende partijen in de waardeketen hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld in hun systemen bijhouden welke verpakkingen, onderdelen en materialen zij produceren, en wat ze doen om hergebruik te bevorderen. Er was ook aandacht voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bij Verpact, en de registratie in het Producentenregister per 12 augustus 2027.  

De belangrijkste take-aways uit de presentatie op een rijtje: 

  • Per 12 augustus 2027 verdwijnt de drempel voor het doen van aangifte (in het verpakkingenregister) volledig, maar tot 10.000 kg per jaar is er wel een vereenvoudigde aangifte, 
  • De aangifte voor de UPV is gedetailleerder dan die in het Producentenregister, omdat Verpact voor zowel de PPWR- als de SUP-wetgeving de UPV uitvoert en over hergebruik rapporteert, 
  • Degene die moet aangeven, is de producent. Wie de producent is, verschilt: 
  • Per soort verpakking (lege transportverpakkingen en serviceverpakkingen enerzijds en verpakte andere verpakkingen anderzijds) 
  • Afhankelijk van waar een verpakking wordt gemaakt, verkocht of ingekocht (in eigen land of in een ander land) 
  • Iedere aparte weggooi-eenheid in een verpakking telt als basis voor registratie, dus houd dit ook apart in je administratie, 
  • Registreer bij voorkeur de gehele combinatie van verpakkingen, zoals je die ter beschikking stelt. Dit kan zijn: verkoopverpakking, verzamelverpakking en transportverpakking. 
  • Geef per materiaal dat je gebruikt het gewicht aan, 
  • Maak voor iedere SKU een aparte registratie aan. 

Krijg jij te maken met de ontwikkelingen rond de PPWR-wetgeving, of wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste veranderingen in het verpakkingslandschap ? Volg Verpact op LinkedIn voor meer nieuws, of lees verder op onze website voor alle recentste informatie.

Download hier de presentatie

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 juli 2025
Commentaarronde gestart voor normontwerp NEN 2608:2025, over berekening en toetsing van vlakglas voor gebouwen

Het normontwerp NEN 2608:2025 'Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' staat momenteel open voor commentaar op normontwerp.nen.nl. Dit document biedt vernieuwde methoden om vlakglas voor bouwwerken te berekenen en te toetsen. Met de aansluiting op de aankomende Eurocode 10 speelt deze versie direct in op actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen de Nederlandse glasconstructiepraktijk. Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen indienen tot en met 12 september 2025.

Donderdag 3 juli 2025
SDE++ 2026 en wijzigingen vanaf 2025

Voor de SDE++-ronde van 2026 is voorlopig € 8 miljard beschikbaar. De subsidie blijft een belangrijke steun voor de energietransitie in Nederland.

Donderdag 1 mei 2025
Recyclingbijdrage vlakglas vanaf 2026 per kilo

Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.