Logo Bouwend Nederland

Regiodag Zuid: veel animo en een supersfeer

Maandag 18 september 2023

Een dag met inhoud en een vleugje comedyclub; dat beloofde Bouwend Nederland Regio Zuid de leden voor de Regiodag van woensdag 13 september in ’t Boshuys in Best. En dat was precies wat de leden voorgeschoteld kregen; plus gezelligheid en heel fijne sfeer.

Lovende reacties waren er na afloop van de Regiodag Zuid; de circa 150 deelnemers hadden een heel fijne middag/avond beleefd. Veel gehoord, veel bijgepraat en ook flink gelachen met z’n allen. Precies wat de bedoeling was van de bijeenkomst; verbinden was immers het thema van de Regiodag en dat lukte prima op deze manier. Niet zomaar een thema overigens, zo maakte regiovoorzitter Martijn van Sabben duidelijk met zijn welkomstwoord. Het zijn behoorlijk lastige tijden voor de bouw, met uitdagende opgaven als het woningtekort en de mobiliteit en steeds veranderende omstandigheden door ‘hordes’ als de stikstofproblematiek en de krappe arbeidsmarkt. Pure topsport om je daar steeds maar weer aan aan te passen en doelen te halen, noemde de regiovoorzitter het. Hij onderstreepte hoe belangrijk Bouwend Nederland daar als vereniging voor kan zijn, door de leden te verbinden. "Samen kunnen we voor elkaar te krijgen wat je in je eentje vaak niet lukt.”

Warm bad

In hun tweegesprek haakten Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser en regiomanager Hanneke van Eijndhoven aan bij de woorden van Van Sabben. Visser gaf aan dat hij zijn beginperiode als voorzitter van Bouwend Nederland ervaart als een warm bad; een fijne hechte vereniging. Op de vraag van Van Eijndhoven wat hem die eerste maanden verrast heeft, noemde hij hoe intensief leden bezig zijn met verduurzaming, en ook hoe ver ze er al mee zijn. Uiteraard kwamen ook de uitdagingen voor de sector aan de orde: de onzekere tijden, de politiek die op zijn kop staat, en meer. “Hoe kies je in zo’n turbulente wereld positie?”, vroeg de regiomanager. Volgens Visser is het soms een kwestie van op je intuïtie vertrouwen en op het juiste moment je kansen pakken. 

Positief en constructief

Ook de leden hadden vragen voor de nieuwe voorzitter. Waarom de bouw bijvoorbeeld niet ook op het Malieveld staat. Volgens Visser moet je als sector doen wat effectief is, en dat is lang niet altijd heel hard en continu op de trom slaan. “Dan wordt je na verloop van tijd niet meer gehoord”, legde hij uit. Hij gaf aan dat een grote kracht van Bouwend Nederland vooral zit in het lokaal organiseren van netwerken, in goede contacten en inhoudelijke overleggen met gemeenten en provincies. Net zoals goede verbindingen een huis of een brug zijn verband en kracht geven, zorgt Bouwend Nederland er op die manier ook voor dat er een stevig fundament ligt waarop gebouwd kan worden. 

Lachspieren aan het werk gezet

Naast deze toch wel behoorlijk serieuze zaken, was er ook ruimte voor ontspanning. Joep van Deudekom en Rob Urgert zorgden onder de naam De Verbinders voor een hilarisch onderdeel van de Regiodag. Het cabaret-duo zette de leden op een grappige en luchtige manier aan het werk om de verbinding met elkaar, en vooral met de buurman in de zaal, te leggen. Het ontspannende uurtje was heel welkom in een tijd waarin veel leden in hun hoofd toch vooral bezig zullen zijn met wat er allemaal aan ingewikkelde uitdagingen op ze afkomt. 

Smakelijk en gezellig slotakkoord

Ook na het stukje comedyclub ging het verbinden door, want vanaf zes uur was het tijd voor de borrel en een walking dinner. Een perfect setting dus om gesprekken aan te knopen met medeleden. Van die mogelijkheid werd grif gebruik gemaakt; óók door de nieuwe leden van het Bouwend Nederland directieteam. Kathelijne Koster, Niels Wensing en Jelmer Alberts waren de hele Regiodag aanwezig en veel leden hebben kennis met ze gemaakt en met ze kunnen spreken. 

Karin Oomen
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
'Samen uitdagingen het hoofd bieden'

De vergrijzing, energietransitie en veiligheid: de infrasector kampt met diverse uitdagingen. "Tijd om onze koppen bij elkaar te steken. Alleen zo kunnen we deze uitdagingen aanpakken", aldus Mario Goossens, directeur BESIX Infra Nederland.

Woensdag 8 mei 2024
Fa H. Heijnen en Zn: een familiebedrijf moderniseren gaat niet vanzelf

Harrie Heijnen had de hoop al opgegeven dat zijn zoon Mark ooit in de bouw zou gaan werken. Toch kreeg het bouwvirus ook de vierde generatie Heijnen in zijn greep en sinds kort is hij zelfs samen met zijn vader en tante mede-eigenaar van Fa H. Heijnen en Zn.

Woensdag 1 mei 2024
Al bijna een eeuw jaar volgt aannemersbedrijf Mesu de weg der geleidelijkheid

Vier generaties Mesu hebben hun stempel gedrukt op het Zeeuwse aannemersbedrijf Mesu. Volgens Jeroen Mesu hebben hij, zijn vader en opa echter niets wezenlijks veranderd aan het bedrijf dat zijn overgrootvader bijna honderd jaar geleden startte. Het is groter gegroeid, dat wel, maar het werkveld is nog altijd hetzelfde.