1. Home
  2. Nieuws
  3. Startbouwimpuls amsterdam

Startbouwimpuls Amsterdam

Donderdag 14 september 2023

Door veranderde omstandigheden wordt het steeds moeilijker om nieuwe woningen te bouwen en heeft minister De Jonge de Startbouwimpuls in het leven geroepen. Graag informeren we jullie hoe het proces in Amsterdam werkt en hoe de subsidie kan worden aangevraagd. Op 11 september 2023 heeft het college besloten tot bekendmaking in het gemeenteblad van de mogelijkheid tot aanmelding voor de Startbouwimpuls door projecten bij de gemeente.

De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de business case niet meer kunnen rond rekenen. Daardoor dreigen deze projecten te vertragen of on hold te worden gezet.

Proces

Wil je in aanmerking komen voor een Startbouwimpuls? Hiervoor gebruik je een volledig ingevuld (definitief) aanvraagformulier Startbouwimpuls van het Rijk. Op het moment van publicatie van dit bericht (11 september 2023) staat het aanvraagformulier nog als concept, verwachting is dat de definitieve vorm eind deze week op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt geplaatst. Het ingevulde (definitieve) aanvraagformulier kun je per mail verzenden naar vastgoedprofessionals@amsterdam.nl uiterlijk maandag 25 september 17.00 uur.

Randvoorwaarden en criteria Rijk

In zijn brief van 29 augustus 2023 benoemt de minister de volgende randvoorwaarden:

  • Start bouw woningen uiterlijk in 2024/2025.
  • Opleveringen woningen uiterlijk 36 maanden na start bouw.
  • Het betreft permanente woningbouw.
  • Aandeel betaalbare woningen is minimaal 50 procent (let op; de grens voor een middeldure huurwoning van het Rijk wijkt af van de gemeente Amsterdam).
  • De betrokken ontwikkelaar/woningcorporatie onderschrijft de aanvraag.
  • Juridische zekerheid over het moment van start bouw, bijvoorbeeld een onherroepelijk bestemmingsplan.
  • Het project telt minimaal 10 woningen.

Ook benoemt hij de beoordelingscriteria op basis waarvan een ranking wordt bepaald:

  • Efficiëntie van de rijksbijdrage.
  • Snelheid.
  • Zekerheid start bouw.

Ter nadere selectie gemeente Amsterdam

Vanwege het zeer grote aantal aanvragen dat vanuit Amsterdam wordt verwacht worden ter beperking van de selectie binnen de randvoorwaarden van de minister door de gemeente Amsterdam twee aanvullende criteria gehanteerd:

  • Projecten kennen een start bouw van uiterlijk 31 december 2024.
  • Er is op het moment van indienen van de aanvraag voor een bijdrage op grond van de Startbouwimpuls een ontvankelijk verklaarde aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend, dan wel: het is zeker dat de aanvraag voor een omgevingsvergunning uiterlijk 1 december 2023 op ontvankelijke wijze zal zijn ingediend.

Toetsing

Gemeente Amsterdam toetst vervolgens of bij de aanvraag is voldaan aan de randvoorwaarden en op compleetheid en kwaliteit van informatie. Elke aanvraag die kwalitatief voldoet dienen zij in bij het Rijk, uiterlijk voor 13 oktober 2023.

Uitkering

Je dient de aanvraag in bij de gemeente. Op basis van de huidige inzichten vergt de overdracht van toegekende middelen aan projecten een gemeentelijke subsidieregeling. Over de wijze waarop, op basis van een dergelijke regeling, middelen definitief worden toegekend vindt nog nadere bekendmaking plaats.

Vragen

Vragen over de Amsterdamse invulling van de Startbouwimpuls kun je per mail stellen aan vastgoedprofessionals@amsterdam.nl. Voor eventuele vragen over het aanvraagformulier verwijzen we je naar de website van het Rijk.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.