1. Home
  2. Nieuws
  3. Tegelen of gipsplaatwandje joelle vindt het prachtig om te doen

Tegelen of gipsplaatwandje: Joëlle vindt het prachtig om te doen

Maandag 7 augustus 2023

Natuurlijk is twaalf jaar nog best jong om al te weten wat je later wilt worden, maar Joëlle Kerssies lijkt haar keuze al wel gemaakt te hebben. Op het kader/mavo heeft ze heel bewust voor Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) gekozen, want de bouw in, net als haar vader, dat lijkt haar leuk.

Aanvankelijk dacht ze dat ze kapster wilde worden, maar gaandeweg haar eerste jaar op De Nieuwe Veste is dat anders geworden. Joëlle Kerssies zat in een zogeheten dakpanklas op de scholengemeenschap in Coevorden. Dat is een klas met leerlingen van verschillende niveaus bij elkaar. Kader.mavo doet ze, want het is een combinatie van het beroepsgerichte vmbo-kader en mavo. In dat eerste jaar kreeg Joëlle naast de algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels, geschiedenis, rekenen en wiskunde ook nog eens zo'n twee uur per week praktijkles en beroepsgerichte vakken. "We hadden bijvoorbeeld Zorg & Welzijn en Diensten & Producten, maar ook Bouwen, Wonen & Interieur”, zegt ze. "BWI vond ik toch wel het leukste, daarin kan ik meer mezelf zijn dan als kapster, dus daar wil ik volgend jaar in verder."

Met vader mee op klus

Bij de BWI-lessen heeft Joëlle veel met haar handen kunnen werken. "We hebben bijvoorbeeld een stoel gemaakt van hout", zegt ze. Ook heeft ze een lamp gemaakt en een kleine maquette van een deel van een stad. Dingen maken en met gereedschap werken was niet nieuw voor haar. Haar vader heeft namelijk een eigen klussenbedrijf en ze gaat regelmatig met hem mee om te helpen.

"Hij doet van alles, keukens, badkamers, hele verbouwingen. Heel veel verschillende dingen dus. Ik ga best vaak mee en dan kan ik dingen uitproberen. Tegelen heb ik gedaan en helpen met wandjes bouwen." Ze vindt het prachtig om te doen. "Ik vind het leuk om met mijn handen te werken en dingen te maken", zegt ze. Natuurlijk is Joëlle met haar leeftijd (half augustus wordt ze dertien jaar) nog leerplichtig en te jong voor een echt BBL-traject, maar op deze manier pikt ze wel al een hoop praktijkervaring mee. Het lijkt niet ten koste te gaan van school, want ze is met mooie cijfers over naar het tweede jaar. "Het gaat best goed", zegt ze. "Deze opleiding kost ook niet heel veel tijd, ik heb veel korte dagen dus ik heb best wel tijd om met mijn vader mee te gaan. Ik denk dat, als ik volgend jaar BWI doe, ik er misschien nog wel meer tijd voor heb."

Meiden in de bouw

Dat tweede jaar is, net als het eerste, een gecombineerde leerweg, met zowel theorie als praktijk. Alleen staan voor Joëlle de wekelijkse twee uur praktijkles volledig in het teken van BWI en komen de andere stromingen niet meer aan bod. Per het derde jaar kan ze kiezen voor kader of mavo. "Al is het op onze school zo dat je dan zelfs op de mavo nog behoorlijk wat uren praktijkles kunt krijgen", legt Annick Roelofs-Schreur uit. Zij is Joëlle's docent Bouwen, Wonen en Interieur op De Nieuwe Veste. "Joëlle is heel enthousiast over BWI. Ze vindt het echt enorm leuk om dingen te maken. Ze laat me wel eens foto's zien van waar ze haar vader mee geholpen heeft. Echt heel leuk!" Er zijn niet zo heel veel meiden die voor BWI kiezen, al groeit het aantal wel volgens de docent. "Vroeger gebeurde het echt nooit, maar tegenwoordig heb ik er elk leerjaar toch wel één of twee meiden bij. Misschien scheelt het voor de meiden dat ik zelf een vrouw ben, dat ze iets makkelijker voor BWI kiezen doordat ze van een vrouw les krijgen." Joëlle zelf zou het wel leuk vinden als er meer meiden BWI zouden gaan doen. "Uit mijn klas ben ik geloof ik de enige. Er werken ook niet veel meiden in de bouw. Ik zou het leuker vinden als het er meer zouden zijn, maar ze moeten zelf de keuze maken."

Trotse ouders

Dat klinkt wijs, maar Joëlle heeft dan ook helemaal zelf de keuze voor BWI gemaakt. Ze is niet gepusht door haar vader en haar ouders hebben ook niet geprobeerd om haar juist in een andere richting te pushen. "Het is voor ons als ouders natuurlijk heel leuk dat ze deze kant op wil", zegt haar moeder. "Het streelt onze trots natuurlijk wel een beetje dat ze het werk van haar vader zo leuk vindt dat ze voor BWI heeft gekozen. Had ze iets anders gekozen, dan was het ook prima geweest. We staan sowieso achter haar, welke keuze ze ook wil maken." Het kan zijn dat die keuze nog verandert, dat Joëlle toch nog kapster wil worden bijvoorbeeld. Het is misschien ook nog een beetje vroeg om het nu allemaal al helemaal zeker te weten. Toch heeft Joëlle al wel een aardig beeld van hoe het er uit moet gaan zien. "Deze opleiding duurt nog drie jaar. Ik denk dat ik daarna nog wel verder wil leren, maar niet te lang. Ik ga liever werken, maar niet bij mijn vader in de zaak hoor. Ik denk dat ik liever voor mezelf zou werken."

De Nieuwe Veste

Met vestigingen in Hardenberg en Coevorden biedt De Nieuwe Veste openbaar onderwijs voor leerlingen van praktijkonderwijs tot en met het gymnasium. In veilige, kleinschalige leeromgevingen krijgen ze alle ruimte en kansen om hun talenten te ontdekken. Daarvoor werken zij onder andere samen met andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 oktober 2023
Henri van der Kamp toegetreden tot dagelijks bestuur

Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.

Donderdag 5 oktober 2023
Nationaal Groeifonds reserveert €352 miljoen voor impuls techniekonderwijs

De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.

Zondag 1 oktober 2023
Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst

De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?