Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen

Donderdag 2 februari 2023

Meer dan veertig ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. En de afgelopen drie jaar waren er vier met een dodelijke afloop. Bij controles van de Arbeidsinspectie werd in meer dan zeventig procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid en zal het aantal inspecties opschroeven. Bouwend Nederland is er stellig van overtuigd dat veiligheid topprioriteit moet zijn. Neem als aannemer je verantwoordelijkheid: maak goede afspraken met je onderaannemers en houd hier ook toezicht op.

De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt jaarlijks tientallen meldingen over de risico’s bij het plaatsen van zonnepanelen. Ruim de helft gaf de afgelopen anderhalf jaar aanleiding tot een inspectie. Valgevaar is de rode draad. In tachtig procent van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers één of meerdere botbreuken op. Twintig procent kreeg te maken met hoofdletsel en in tien procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

Jeroen Toet, woordvoerder van de Arbeidsinspectie. “Het werken met de installatie van zonnepanelen brengt veel risico’s met zich mee en de cijfers over hoe vaak het fout gaat liegen er niet om. Vier dodelijke ongevallen in drie jaar tijd. Dat is echt zorgelijk.”

Niet of onvoldoende gewerkt volgens veiligheidsvoorschriften

Uit meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken blijkt dat er veel te vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Denk aan installateurs die panelen via ladders omhoog brengen, maar ook aan het ontbreken van steigers, leuningen of dakrandbeveiliging. Dit geldt evengoed bij werk voor particulieren als bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld. De Arbeidsinspectie heeft de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen zelfs een maand stilgelegd. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. De inspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen.

Jouw verantwoordelijkheid als hoofdaannemer

Het is belangrijk dat jij als aannemer samen met je onderaannemer risico’s voorkomt. Maak goede afspraken over de algehele veiligheid op de bouwplaats. Zorg voor collectieve voorzieningen om de zonnepanelen veilig te installeren. Houd hier ook toezicht op. Hoewel valgevaar tot de meeste ongevallen leidt, zijn er ook andere risico’s om rekening mee te houden. Denk aan brandgevaar of omgevingsrisico’s zoals het afwaaien van zonnepanelen en sneeuwverschuivingen. De aandacht voor veiligheid stopt natuurlijk niet bij de installatie; bewaak dat de installateur ook bij reparaties niet ‘even snel’ het dak op gaat.  

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.