Veel ongelukken bij installatie zonnepanelen
Donderdag 2 februari 2023
Meer dan veertig ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. En de afgelopen drie jaar waren er vier met een dodelijke afloop. Bij controles van de Arbeidsinspectie werd in meer dan zeventig procent van de gevallen de Arbowet overtreden. De Arbeidsinspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid en zal het aantal inspecties opschroeven. Bouwend Nederland is er stellig van overtuigd dat veiligheid topprioriteit moet zijn. Neem als aannemer je verantwoordelijkheid: maak goede afspraken met je onderaannemers en houd hier ook toezicht op.
De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt jaarlijks tientallen meldingen over de risico’s bij het plaatsen van zonnepanelen. Ruim de helft gaf de afgelopen anderhalf jaar aanleiding tot een inspectie. Valgevaar is de rode draad. In tachtig procent van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers één of meerdere botbreuken op. Twintig procent kreeg te maken met hoofdletsel en in tien procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.
Jeroen Toet, woordvoerder van de Arbeidsinspectie. “Het werken met de installatie van zonnepanelen brengt veel risico’s met zich mee en de cijfers over hoe vaak het fout gaat liegen er niet om. Vier dodelijke ongevallen in drie jaar tijd. Dat is echt zorgelijk.”
Niet of onvoldoende gewerkt volgens veiligheidsvoorschriften
Uit meer dan 150 inspecties en ongevalsonderzoeken blijkt dat er veel te vaak niet of onvoldoende wordt gewerkt volgens de veiligheidsvoorschriften. Denk aan installateurs die panelen via ladders omhoog brengen, maar ook aan het ontbreken van steigers, leuningen of dakrandbeveiliging. Dit geldt evengoed bij werk voor particulieren als bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld. De Arbeidsinspectie heeft de werkzaamheden van een installatiebedrijf in zonnepanelen zelfs een maand stilgelegd. Het bedrijf overtrad stelselmatig de Arbowet. De inspectie sluit niet uit dat de komende tijd meer bedrijven voor een maand hun werkzaamheden moeten stilleggen.
Jouw verantwoordelijkheid als hoofdaannemer
Het is belangrijk dat jij als aannemer samen met je onderaannemer risico’s voorkomt. Maak goede afspraken over de algehele veiligheid op de bouwplaats. Zorg voor collectieve voorzieningen om de zonnepanelen veilig te installeren. Houd hier ook toezicht op. Hoewel valgevaar tot de meeste ongevallen leidt, zijn er ook andere risico’s om rekening mee te houden. Denk aan brandgevaar of omgevingsrisico’s zoals het afwaaien van zonnepanelen en sneeuwverschuivingen. De aandacht voor veiligheid stopt natuurlijk niet bij de installatie; bewaak dat de installateur ook bij reparaties niet ‘even snel’ het dak op gaat.
Gerelateerd nieuws
Tijdens de Bewust Veilig-dag besteden we op verschillende manieren aandacht aan veilig en gezond werken. Dit jaar presenteren we het nieuwe kaartspel Veiligheid in Uitvoering. Via kennisvragen, praktijksituaties en discussiekaarten ontdekken jij en je collega’s hoe jullie tegen verschillende veiligheidsonderwerpen aankijken. Je kan het spel nu bestellen.
Schadelijke stoffen die vrijkomen bij werkzaamheden als lijmen, kitten en purren zijn schadelijk voor de gezondheid. De tool Schadelijke Stoffen Assistent helpt je om de risico’s scherp te krijgen en beheersmaatregelen te nemen.
CROW introduceert de nieuwe CROW-CUR Aanbeveling 130:2024 met oplossingen om betonconstructies beter te beschermen tegen corrosie van staal. Deze aanbeveling vervangt CUR-Aanbeveling 45 uit 1996 en sluit aan op de nieuwste Europese normen, praktijkervaringen en bewezen technieken. Doel is om de veiligheid van betonconstructies zoals bruggen, parkeergarages en viaducten beter te borgen.