1. Home
  2. Nieuws
  3. Vera hanekamp vindt bouwen mooi met oog voor natuur en landschap

Vera Hanekamp vindt bouwen mooi met oog voor natuur en landschap

Maandag 21 augustus 2023

Je zou haar een echte stapelaar kunnen noemen. Vroeger waren het LEGO-stenen, daarna werden het opleidingen. Na vmbo en havo heeft Vera Hanekamp straks ook hbo Bouwkunde afgerond en daarna wil ze nog een master doen. Waarschijnlijk wordt dat architectuur, al trekt landschapsarchitectuur ook, want natuur vindt ze heel belangrijk.

"Misschien komt het wel doordat mijn vader boomkweker is dat ik planten en bomen zo boeiend vind", zegt Vera Hanekamp. "Als ik een ontwerp voor een gebouw maak, dan neem ik daar in ieder geval altijd groen en natuur en landschap als componenten in mee." Ook in haar afstudeerproject gaat dat een grote rol spelen. Samen met een medestudent gaat ze na de zomer een alternatief ontwerp maken voor een hotel op Terschelling. "Heel natuurinclusief wordt dat", weet ze nu al.

Lange route

Bijzonder, dat een Drentse dochter van een boomkweker zich op Bouwkunde heeft gestort? "Ik denk dat ik onbewust altijd wel iets met bouwen wilde doen, de kant van architectuur op wilde. Als kind tekende ik altijd huisjes, bouwde ik ze met LEGO." De echte keuze voor die richting kwam pas later. "Ik ging naar het vmbo, een kleine school waar ik alleen maar een economische richting kon doen. Daarna naar de havo; ik twijfelde wel over mbo bouwkunde maar ik was er nog niet zeker van en wilde me niet vastpinnen." Na de havo koos Vera uiteindelijk dan toch voor hbo Bouwkunde, op NHL Stenden in Leeuwarden. "Het is een lange route zo, zeker als ik er ook nog eens een master achteraan doe."

Basiskennis bijgespijkerd

Het is niet alleen een lange route, maar ook eentje die niet de beste basis voor een bouwkundestudie heeft gelegd. "Op het hbo merkte ik toch wel dat ik vrij weinig wist van materialen en bouwmethodes en zo. Dus als je zeker weet dat je Bouwkunde wilt gaan doen, zou ik een meer gerichte vooropleiding aanraden!" Gelukkig is het allemaal goedgekomen door een eerste studiejaar met veel colleges en kennistoetsen. Dat was ook eigenlijk de reden waarom Vera voor NHL Stenden koos. "Ik ben bij een heleboel open dagen geweest. Veel hogescholen hebben een richting Built Environment waar je in het eerste jaar niet alleen kennis maakt met Bouwkunde, maar ook met Civiele Techniek en Stedenbouw. Dat vond ik niet nodig omdat ik toch al wist welke richting ik op wilde. Dan is het een beetje zonde van de tijd om ook met andere richtingen bezig te zijn." Na het eerste jaar werd de vorm van de opleiding wel anders; minder colleges en meer projectmatig werken, waarbij een behoorlijk beroep werd gedaan op de zelfstandigheid van de studenten. "Je moet dan echt meer zelf initiatief nemen, dingen uitzoeken, met ideeën komen. Ik denk dat een combinatie van de twee wel het beste is."

Leerzaam kijkje aan de andere kant

Wat Vera heel goed vond aan de hbo-opleiding, is dat stages er een vast onderdeel van zijn. "Op de universiteit moet je dat meer zelf regelen, is het niet verplicht. Je hebt er heel veel aan, ook als je later wil solliciteren. Dan kun je toch zeggen dat je al wat werkervaring hebt." Helemaal top vond ze dat een van de twee verplichte snuffelstages van 100 dagen, verplicht bij een aannemer moest. "Zelf had ik nooit bedacht om bij een bouwbedrijf stage te lopen, maar ik vond het leuk en heel leerzaam." Ze heeft een half jaar meegelopen bij Bouwbedrijf Broekman in Nijensleek. "Zelf uitgezocht", zegt ze, "omdat ze zich richten op energiezuinig en -neutraal bouwen, op houtskeletbouw en prefab bouw." Anders dan medestudenten heeft ze bij het kleine bouwbedrijf niet meegelopen bij de werkvoorbereiding of met de uitvoerder, maar ging ze aan de bak in de werkplaats en op de bouwplaats. "Pittig hoor, je moet er wel sterk voor zijn!", is haar ervaring, maar ook wel leuk om te doen, al ziet ze het niet als haar favoriete toekomstige baan. Het was heel leerzaam, vooral ook omdat ze tijdens de stage bij Broekman ook nog een paar weken details tekende bij Smelt Architecten in Vledder. Ze mocht zowel de architect als de aannemer om feedback op de details vragen. "Daar kwamen heel verschillende meningen uit. De architect vond natuurlijk de esthetische kant belangrijk, terwijl het voor de aannemer vooral om de uitvoerbaarheid ging. Zo leer je dat je bij het ontwerpen over beide dingen moet nadenken. Je moet het als architect natuurlijk ook weer niet zó makkelijk maken voor de bouwers dat het ten koste gaat van het ontwerp!", lacht ze.

Stage in de architectenstad

Haar tweede stage was bij een architectenbureau; Vakwerk in Delft. Dat is haar zeer goed bevallen. "Het is een bureau met heel weinig hiërarchie, ik kon echt bij iedereen terecht met vragen. Als ik iets wilde weten over een project waar ik aan meewerkte, dan ging ik wel naar de mensen van het projectteam, maar ik kon ook vragen aan de eigenaren stellen. Natuurlijk hebben die het behoorlijk druk, zeker Francesco Veenstra die ook Rijksbouwmeester is, maar ze zijn allemaal heel toegankelijk."

Blij op het werk

Het zou zomaar kunnen zijn dat de stage bij Vakwerk haar net dát duwtje in de rug richting architectuur heeft gegeven. Vera begon namelijk gedurende haar studie toch te twijfelen of ze eigenlijk wel architect wilde worden. "Ik begreep dat het toch ook wel een vak kan zijn met behoorlijk veel concurrentie tussen architecten onderling. Ik vind natuur ook heel belangrijk. Dat we niet alles volbouwen maar ook aandacht houden voor het landschap en zorgen dat natuur ook voldoende ruimte krijgt. Vandaar dat ik begon te twijfelen of ik met mijn master niet voor landschapsarchitectuur moest gaan. Maar ik heb begrepen dat er masteropleidingen architectuur zijn, waarbij je een module landschapsarchitectuur kunt volgen, dus dat zou een mooie oplossing kunnen zijn. Door mijn ervaring bij Vakwerk is de twijfel veel minder. Als een bedrijf als Vakwerk me zou vragen of ik bij ze kom werken, dan zou ik meteen ja zeggen. Het is zo'n leuk bedrijf! Dat is ook heel belangrijk. Ik denk dat je toch het beste uit jezelf haalt als je blij bent op je werk."

Stenden Hogeschool

NHL Stenden Hogeschool is een onderwijsinstelling voor het hoger onderwijs met campussen in Nederland en in het buitenland. NHL Stenden Hogeschool is in 2018 ontstaan uit het samengaan van de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool. NHL Stenden Hogeschool biedt bachelorsopleidingen, masteropleidingen, tweejarige associate degrees, cursussen en leergangen aan via veertien academies. De vierjarige opleiding Bouwkunde richt zich op het ontwerpen, bouwen en beheren van duurzame gebouwen en infrastructurele projecten. De opleiding wordt gegeven in Leeuwarden.

Ook lezen in deze serie

Foto: Boudewijn Bollmann

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 oktober 2023
Henri van der Kamp toegetreden tot dagelijks bestuur

Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.

Donderdag 5 oktober 2023
Nationaal Groeifonds reserveert €352 miljoen voor impuls techniekonderwijs

De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.

Zondag 1 oktober 2023
Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst

De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?