Vierdaagse werkweek 55-plus: een tussenstap voor zwaarwerkregeling
Maandag 21 juli 2025
Wil je langer gezond blijven werken in de bouw of infra, maar is fulltime werken te zwaar? Met de vierdaagse werkweek 55-plus werk je minder dagen, zonder loonverlies, en bouw je moeiteloos een brug naar de zwaarwerkregeling.
Werken in de bouw & infra is fysiek zwaar. Niet iedereen haalt gezond werkend de AOW-leeftijd. Met de zwaarwerkregeling Bouw & Infra kunnen medewerkers onder voorwaarden tot drie jaar vóór hun AOW stoppen met werken, maar wat als je daar nog geen recht op hebt? Dan kan de vierdaagse werkweek 55-plus een oplossing zijn. Je werkt vier dagen per week (32 uur) zonder loonverlies, om daarna met de zwaarwerkregeling volledig te stoppen. Bekijk ook de video van vakbondsconsulent Kelly Claes.
Wat is de vierdaagse werkweek 55-plus?
Als je fulltime werkt en 55 jaar of ouder bent, kun je één dag per week opnemen via betaalde verlofdagen, zoals vakantiedagen of roostervrije dagen. Heb je niet genoeg verlof? Dan kun je:
Ook uitzendkrachten in bouw & infra kunnen hiervan gebruikmaken.
Voordeel ten opzichte van parttime
Bij parttime werken daalt je loon en pensioenopbouw en ook je zwaarwerkuitkering. Met de vierdaagse werkweek 55-plus houd je een fulltime contract, waardoor je loon, pensioenopbouw en de hoogte van de zwaarwerkuitkering gelijk blijven.
Aanvragen
Stuur je werkgever een schriftelijk verzoek met:
De afspraken worden vastgelegd in een jaarschema, minimaal een maand voor de start.
Meer informatie
Op de site van het Technisch Bureau Bouw & Infra vind je berekeningen, schema's en flyers. Over de zwaarwerkregeling lees je meer op de website van de zwaarwerkregeling. Of neem contact op met de vakbondsconsulenten van FNV Bouwen en Wonen of CNV.
Gerelateerd nieuws
Als het om de gezondheid en veiligheid van medewerkers gaat, werkt HBB Groep nauw samen met ArboDuo, onderdeel van ArboNed. ‘Zij bieden alle expertise onder één dak om ons te helpen verzuim te voorkomen en te verlagen’, zegt HR-manager Leslie Wegloop
Als er extreme hitte is, is het van belang dat je medewerkers niet alleen goed voor zichzelf zorgen, maar jij als werkgever ook je verantwoordelijkheden neemt. Daar hebben we afspraken over gemaakt in de cao Bouw & Infra, maar natuurlijk zijn er ook nog andere maatregelen. In dit artikel zetten we een en ander op een rijtje.
De zwaarwerkregeling Bouw & Infra bestaat al sinds begin 2021. Toch leven er nog voldoende vragen en zijn er soms onduidelijkheden. In deze serie Vraag & Antwoord leggen we je uit hoe het precies zit. Deze keer de vraag: hoeveel geld krijg ik eigenlijk als ik een zwaarwerkuitkering ontvang?