Logo Bouwend Nederland

Volle bak tijdens Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' in Den Bosch

Dinsdag 2 april 2024

Op 26 maart 2024 werd op de Bossche BouwHub, aan de Rietveldenkade in 's-Hertogenbosch, het Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' georganiseerd. Uit de ongekend hoge opkomst bleek wel dat de interesse voor dit onderwerp groot is. Zo'n 100 deelnemers uit de bouw- en transportwereld, toeleveranciers, vastgoedbeheerders en andere belanghebbenden vormden een aandachtig publiek.

De Bossche wethouder Roy Geers heette iedereen van harte welkom en benadrukte het belang van schoon en duurzaam reizen om te komen tot een bereikbare en leefbare stad. De gemeente wil met voldoende vervoersmogelijkheden inwoners slimmer van A naar B laten reizen, vervoersarmoede tegengaan en drukke knooppunten ontlasten.

Bouwen aan emissieloze toekomst

Onze belangenbehartiger infra, Mathijs Rooling, schetste in zijn presentatie het overkoepelende plaatje en ging in op overheidsregelingen en wetgeving. Hij vertelde onder ander over het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) dat we mede hebben ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, gezonder en stiller te maken, wat beter is voor natuur, gezondheid en klimaat. Hij toonde het publiek de SEB Routekaart met het stappenplan om te komen tot verdere emissiereductie in de bouwsector richting 2030 en daarna. Hij benoemde ook het dilemma waar velen in de branche mee worstelen: ga je wachten tot het op je afkomt of ga je afremmen waar nodig en versnellen waar het kan?

De tijd dringt

In de presentatie van de Gemeente 's-Hertogenbosch legden Asha Schoonheid en Dimitri Pouwels de focus op de specifieke maatregelen die de stad treft in navolging van het landelijk beleid op het gebied van milieuzones en zero-emissiezones. Wachten is hier geen optie meer, want al vanaf 1 maart 2025 gelden deze zones ook voor vracht- en bestelwagens. Om bedrijven goed te begeleiden en te informeren over bijvoorbeeld ontheffingen is er een speciale logistiek makelaar actief die kosteloos geraadpleegd kan worden.

De gemeente ondertekende eveneens het SEB-convenant, waarmee ze zich als opdrachtgever verplichten steeds scherpere eisen te stellen aan bouwpartners. De zogenaamde koploperprojecten gaat de gemeente voortaan volledig zero-emissie uitvragen.

Slimme bouwlogistiek

Ondernemers Hein van Boxtel (Van Boxtel Groep) en Frank Bruurs (SMART HUB Logistics) waren de laatste sprekers. Zij ontwikkelen samen de Bossche BouwHub binnen het al langer bestaande SMART HUB concept. Een bouwhub vormt de basis voor slimme bouwlogistiek. Het is een plek waar materialen en afwerkproducten centraal worden opgeslagen en van daaruit, geconsolideerd in een optimaal beladen transport, naar de binnenstad gaan. Dat zorgt voor minder truckbewegingen, minder overlast bij bouwprojecten, levert tijdwinst op en verhoogt de productiviteit en veiligheid op de bouwplek.

Zero Emission Plein

Na een uur gefocust luisteren was het tijd voor het informele gedeelte. Op het speciaal voor deze gelegenheid ingerichte Zero Emission Plein konden de bezoekers, onder het genot van een drankje en een frietje, elektrisch aangedreven transportmiddelen, hijskranen en accupakketten bewonderen. Natuurlijk werd er uitgebreid met elkaar gesproken over de vele uitdagingen en nieuwe kansen die voor ons liggen.

Dank aan iedereen die eraan heeft bijgedragen deze bijeenkomst zo succesvol te laten verlopen!

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 18 april 2024
Daar zijn ze weer ... de bouwplaatsbezoeken van Brabant Mid-West

Zoals voorgaande jaren organiseert Afdeling Brabant Mid-West kort voor de zomer bouwplaatsbezoeken op drie plekken in de afdeling om lokaal de mogelijkheid te bieden elkaar te blijven zien.

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Woensdag 17 april 2024
"In 2025 hebben alle fabrikanten emissieloos materieel beschikbaar"

Volvo is de eerste Europese leverancier waar zwaar elektrisch bouwmaterieel van de band rolt. Ben Möhlmann van Volvo-distributeur SMT Netherlands spreekt veel bouwbedrijven. Zo kan hij hun wensen goed vertalen naar de fabrikant. Hij houdt een pleidooi voor een subsidie voor opdrachtgevers, zodat aannemers de daadwerkelijke kosten van emissieloos werken kunnen berekenen. En opdrachtgevers: stop met boeteclausules, zoek vooral samen naar oplossingen.