Volle bak tijdens Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' in Den Bosch
Dinsdag 2 april 2024
Op 26 maart 2024 werd op de Bossche BouwHub, aan de Rietveldenkade in 's-Hertogenbosch, het Bouwcafé 'Op naar emissieloos bouwen' georganiseerd. Uit de ongekend hoge opkomst bleek wel dat de interesse voor dit onderwerp groot is. Zo'n 100 deelnemers uit de bouw- en transportwereld, toeleveranciers, vastgoedbeheerders en andere belanghebbenden vormden een aandachtig publiek.
De Bossche wethouder Roy Geers heette iedereen van harte welkom en benadrukte het belang van schoon en duurzaam reizen om te komen tot een bereikbare en leefbare stad. De gemeente wil met voldoende vervoersmogelijkheden inwoners slimmer van A naar B laten reizen, vervoersarmoede tegengaan en drukke knooppunten ontlasten.
Bouwen aan emissieloze toekomst
Onze belangenbehartiger infra, Mathijs Rooling, schetste in zijn presentatie het overkoepelende plaatje en ging in op overheidsregelingen en wetgeving. Hij vertelde onder ander over het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) dat we mede hebben ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, gezonder en stiller te maken, wat beter is voor natuur, gezondheid en klimaat. Hij toonde het publiek de SEB Routekaart met het stappenplan om te komen tot verdere emissiereductie in de bouwsector richting 2030 en daarna. Hij benoemde ook het dilemma waar velen in de branche mee worstelen: ga je wachten tot het op je afkomt of ga je afremmen waar nodig en versnellen waar het kan?
De tijd dringt
In de presentatie van de Gemeente 's-Hertogenbosch legden Asha Schoonheid en Dimitri Pouwels de focus op de specifieke maatregelen die de stad treft in navolging van het landelijk beleid op het gebied van milieuzones en zero-emissiezones. Wachten is hier geen optie meer, want al vanaf 1 maart 2025 gelden deze zones ook voor vracht- en bestelwagens. Om bedrijven goed te begeleiden en te informeren over bijvoorbeeld ontheffingen is er een speciale logistiek makelaar actief die kosteloos geraadpleegd kan worden.
De gemeente ondertekende eveneens het SEB-convenant, waarmee ze zich als opdrachtgever verplichten steeds scherpere eisen te stellen aan bouwpartners. De zogenaamde koploperprojecten gaat de gemeente voortaan volledig zero-emissie uitvragen.
Slimme bouwlogistiek
Ondernemers Hein van Boxtel (Van Boxtel Groep) en Frank Bruurs (SMART HUB Logistics) waren de laatste sprekers. Zij ontwikkelen samen de Bossche BouwHub binnen het al langer bestaande SMART HUB concept. Een bouwhub vormt de basis voor slimme bouwlogistiek. Het is een plek waar materialen en afwerkproducten centraal worden opgeslagen en van daaruit, geconsolideerd in een optimaal beladen transport, naar de binnenstad gaan. Dat zorgt voor minder truckbewegingen, minder overlast bij bouwprojecten, levert tijdwinst op en verhoogt de productiviteit en veiligheid op de bouwplek.
Zero Emission Plein
Na een uur gefocust luisteren was het tijd voor het informele gedeelte. Op het speciaal voor deze gelegenheid ingerichte Zero Emission Plein konden de bezoekers, onder het genot van een drankje en een frietje, elektrisch aangedreven transportmiddelen, hijskranen en accupakketten bewonderen. Natuurlijk werd er uitgebreid met elkaar gesproken over de vele uitdagingen en nieuwe kansen die voor ons liggen.
Dank aan iedereen die eraan heeft bijgedragen deze bijeenkomst zo succesvol te laten verlopen!
Gerelateerd nieuws
De vrijdag vóór de Dag van de Bouw is sinds vorig jaar omgedoopt tot Onderwijsdag van de Bouw, waarop we jongeren laten kennismaken met de bouw- en infrawereld. In Afdeling Brabant Mid-West worden dit jaar niet alleen in Breda maar ook in Tilburg evenementen voor basisschoolleerlingen georganiseerd.
De wereld van de zzp'er is volop in beweging en dat merken bedrijven in de bouw en civiele techniek als geen ander. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar met de aangescherpte handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 januari 2025 groeit de behoefte aan duidelijkheid. Wat mag nog wel, wat niet meer en hoe voorkom je als opdrachtgever of onderaannemer vervelende verrassingen? Ronson Wullems van Elshout Civiel uit Breda kijkt vooruit en deelt zijn visie, want alleen samen kom je tot werkbare afspraken.
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.