1. Home
  2. Nieuws
  3. Voorkom een hack van je e mailsystemen

Voorkom een hack van je e-mailsystemen

Maandag 23 september 2024

Hackers kunnen facturen onderscheppen en aanpassen door bijvoorbeeld de bankrekeningnummers te veranderen naar hun eigen rekeningen. Als een bedrijf een betaling doet, gaat het geld naar de rekening van de hacker in plaats van naar de legitieme ontvanger. Wees alert en vergroot het bewustzijn bij je medewerkers via ons gratis platform Samen Digitaal Veilig.

Voorbeeld: John van de administratie krijgt twee dagen voor de betaal deadline een mail van Henk, de leverancier die hij goed kent, met de melding dat het bankrekeningnummer is aangepast.

Doordat de hacker al weken toegang had in het emailsysteem kon hij Henk goed nadoen. Henk en John hadden het vaak over golf. Hij wist ook wanneer John speelde en dat John vaker de groeten deed aan Jennifer. Doordat deze mail zo persoonlijk en vertrouwd was qua stijl en inhoud aarzelde John geen seconde en zette hij het nieuwe bankrekeningnummer snel in het betaalsysteem.

Enkele dagen later is het geld overgemaakt naar het foute nummer. Zo’n bankrekening wordt via stromannen opgezet en daarna pijlsnel leeggemaakt. Per incident loopt gaat het vaak van enkele duizenden tot miljoenen euro’s. De voorbeelden zijn helaas vaak in het nieuws.  

Hoe hebben hackers toegang gekregen tot de emailsystemen?

De meest voorkomende methoden zijn:

  • Phishing: Hackers sturen overtuigende e-mails die werknemers verleiden om hun inloggegevens te delen of een kwaadaardige bijlage te openen.
  • Hackers gebruiken inloggegevens die zijn buitgemaakt tijdens eerdere datalekken bij andere organisaties.
  • Hackers onderscheppen communicatie tussen een gebruiker en het e-mailsysteem door zich voor te doen als een legitieme partij.
  • Exploiteren van kwetsbaarheden in e-mailservers.
  • Technieken waarbij hackers mensen manipuleren om vrijwillig gevoelige informatie te delen. Dit kan via e-mail, telefoon, of zelfs fysiek contact. 

Ga kosteloos aan de slag via Samen Digitaal Veilig

Onderzoek in 2022 laat zien dat maar liefst 30% van de organisaties niet goed voorbereid was om een overname van e-mailaccounts aan te pakken. Laat dat jou vooral niet gebeuren en ga naar platform Samen Digitaal Veilig.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 13 mei 2025
Met de digiMonitor krijg je een gratis scan van jouw digitale positie

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan de digiMonitor van digiGO. Dit jaarlijkse onderzoek laat zien hoe ver organisaties in de ontwerp-, bouw- en technieksector zijn met digitalisering en hoe goed ze digitaal samenwerken. Meedoen geeft jou meer inzicht maar is ook waardevolle informatie voor ons bij het ontwikkelen van praktische tools voor de sector.

Vrijdag 9 mei 2025
Klic als sleutel tot veilig en beheersbaarder werken bij Roelofs Groep

Bij Roelofs Groep, een veelzijdig infra- en ingenieursbedrijf met wortels in de wegenbouw, staat veilig en efficiënt werken aan de ondergrondse infrastructuur hoog op de agenda. Het gebruik van Klic-gegevens speelt daarbij een essentiële rol. In dit artikel vertellen drie betrokken collega’s – Ernstjan Spijker (KAM-coördinator), Toon Flokstra (ontwerpleider) en Jeroen Pit (projectleider) – hoe zij dagelijks werken met Klic, welke voordelen zij ervaren en waar zij nog kansen zien.

Donderdag 8 mei 2025
Oefenen van een digitale verstoring

Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval. Orders kunnen niet verwerkt worden en klanten wachten op leveringen. De realiteit is dat digitale verstoringen elk bedrijf kunnen raken, klein of groot. Oefenen helpt je om voorbereid te zijn en schade te beperken. We geven je graag een aantal praktische hulpmiddelen.