Logo Bouwend Nederland

Wat weet jij al over de Wkb? Doe de quiz!

Dinsdag 3 januari 2023

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting vanaf 1 juli 2023 in. Maar heb jij voldoende kennis over de Wkb? Je kunt dit eenvoudig testen met onze Wkb-quiz. Zo zie je of je al een echte kenner bent, of nog wat te leren hebt.

Doe de quiz! 

De quiz bevat zeven vragen en kost nog geen vijf minuten om in te vullen. Vul hem meteen in.

Voorbereiding op de Wkb

Kan jouw score nog verbeterd worden? Bouwend Nederland ondersteunt je op verschillende manieren bij je voorbereiding op de Wkb. Een eerste stap is de basistraining Wkb van onze Academy, die inmiddels al meer dan duizend deelnemers kent. 

Op dethemapagina over de Wkb is veel informatie te vinden over de Wkb en wat dit voor jouw bedrijfsvoering betekent. Ook staan er op deze plek korte video's waarin ondernemers vertellen over het proefproject dat ze deden. 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Handige animatie over de Wkb voor opdrachtgevers

Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.

Maandag 8 april 2024
Benieuwd naar jouw eerste ervaringen met de Wkb

Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Het publiekrechtelijke deel (o.a. melding bouwactiviteit, inschakelen kwaliteitsborger) geldt nu eerst alleen voor nieuwbouw van gevolgklasse 1-bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Eind juni 2024 wordt besloten of dit deel van de wet per 1 januari 2025 ook voor verbouwingen gaat gelden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb (o.a. aansprakelijkheid, opleverdossier) geldt vanaf 1 januari 2024 al wel voor alle bouwwerken, dus nieuwbouw en verbouw en alle gevolgklassen.

Woensdag 3 april 2024
Wkb: hoe bereken je de kosten voor de kwaliteitsborger door?

We horen dat sommige kwaliteitsborgers niet in opdracht van consumenten willen werken. Dan zijn er twee keuzes: óf de opdrachtgever gaat op zoek naar een andere kwaliteitsborger óf jij schakelt als aannemer de kwaliteitsborger in. Daarmee trek je wel extra risico’s naar je toe. Doe je het wel, bereken dan de kosten door via het modelcontract van Bouwend Nederland.