Logo Bouwend Nederland

We geven een gratis VR toolbox veilig werken op hoogte weg

Donderdag 1 juni 2023

De VR Toolbox is een applicatie waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over de bouw. De eerste lesmodule gaat over het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De gebruiker loopt door de virtuele bouwplaats en moet proberen veiligheidsrisico’s te herkennen én aangeven hoe te handelen.

Virtuele bouwplaats

De VR Toolbox is een paar jaar geleden met ondersteuning van Bouwend Nederland ontwikkeld door Averell van den Bos. Deze virtual reality leerapplicatie maakt gebruikers bewust van de risico’s bij werken op hoogte én hoe veilig te handelen. Het product is nu klaar om zelfstandig de markt op te gaan. Maar we mogen nog 9 bedrijven blij maken met een gratis toolbox-sessie met VR-bril.

Van den Bos: “De lesmodule bevat veel interactie, animatie en game-elementen. Je bent echt in gevaar. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker een overzicht van hoeveel gevaren zijn herkend.”

Valgevaar

Werk je op hoogte, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet kunt vallen. Dat betekent orde en netheid, een vloer zonder gaten en rondom dubbele leuningen en kantplanken. Vanaf 2.5 meter of bij risicoverhogende omstandigheden is dit verplicht. Uit de cijfers blijkt dat medewerkers vaker vallen van plekken lager dan 2,5 meter dan van grote hoogten. Zorg dus altijd voor veiligheidsmaatregelen zoals leuningen.

Interesse in de gratis VR Toolbox?

Om kans te maken op een gratis VR Toolbox stuur dan voor dinsdag 13 juni een mail naar beleidsadviseur Christel Peppelenbos.

Bij grote belangstelling zal er een loting plaats vinden op 14 juni 2023.

De toolbox-training met VR-bril op locatie kost normaal 850 euro. Daarnaast kan men ook zelf de toolbox tegen betaling downloaden en eigen VR-brillen gebruiken. Een VR-bril is verkrijgbaar vanaf 450 euro bij onder meer Coolblue.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.