Logo Bouwend Nederland

Webinar ‘Veilig werken met diisocyanaten (o.a. PUR)’

Maandag 15 mei 2023

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, bijvoorbeeld in PUR-schuim, hier een speciale training voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Diisocyanaten komen in verschillende producten voor die veel worden gebruikt in de (af)Bouw & Infra. Naast de bekende PUR-schuimbussen zijn er ook lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten. En natuurlijk het tweecomponenten PUR-schuim dat gebruikt wordt bij de na-isolatie van kruipruimtes, etc.

In al deze middelen zitten dus diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere allergieën kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verboden om met deze producten te werken zonder daar eerst een speciale training voor gevolgd te hebben. De training is bedoeld om beroepsziekten te voorkomen.

Webinar 30 mei 10.00 uur

In het webinar ‘Veilig werken met diisocyanaten (o.a. PUR)’ op dinsdag 30 mei 10:00 uur staat de nieuwe wet- en regelgeving centraal en hoe jij daar mee om kunt gaan. Hoe kun jij als werkgever, KAM’er of HR-adviseur aan deze nieuwe eisen voldoen? En waarom is deze regelgeving ingevoerd?

Specialisten aan het woord

Specialisten Christel Peppelenbos, Luc Turkenburg en Johan Timmerman nemen je mee in de wet- en regelgeving rondom gevaarlijke stoffen, de Europese training en aan welke voorwaardes je moet voldoen. Aan het einde van dit webinar heb je handvatten om je werknemers op een veilige manier te laten werken met diisocyanaten en weet je hoe je aan de nieuwe eisen kunt voldoen.

Aanmelden

Meld je snel aan voor het webinar. Je ontvangt een link waarmee je op 30 mei gratis kunt deelnemen. Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen.

Ben je 30 mei niet in de gelegenheid om te kijken? We publiceren na afloop een nieuwsbericht met link om het webinar terug te kijken.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.