Logo Bouwend Nederland

Werken naast de Zwaarwerkregeling?

Dinsdag 21 februari 2023

De zwaarwerkregeling bestaat al sinds begin 2021. Toch leven er nog voldoende vragen en zijn er soms onduidelijkheden. In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit. Wat wel mag en wat niet?

Als je de zwaarwerkregeling start, maximaal drie jaar voor je AOW, stop je met je baan in de bouw of infra. Vanaf het moment dat je je eerste uitkering krijgt is het niet langer toegestaan om betaald te werken.

Wat wel mag is vrijwilligerswerk doen waar je een vergoeding voor ontvangt. De vrijwilligersvergoeding bedraagt in 2023 maximaal €190 per maand en maximaal €1.900 per jaar. Dus als je het leuk vindt en kan, doe dan vrijwilligerswerk. Dat is nog mooi werk ook.

Wil je meer weten of heb je andere vragen?

Kijk dan eens op de website van de Zwaarwerkregeling.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 30 oktober 2023
Podcast: De nieuwe generatie ondernemers over leiderschap

Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.