Logo Bouwend Nederland

Certificeren zoals het hoort!

Woensdag 13 maart 2024

Certificeren is niet zomaar iets. Als certificerende instelling toetsen we organisaties met een objectieve blik. Door onze onafhankelijkheid kunnen we een realistisch beeld schetsen in welke mate organisaties veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit implementeren. Voor ons is het van groot belang een spiegel voor te houden en bewustwording te creëren bij onze klanten.

Daarnaast is het belangrijk dat organisaties zelf ook achter certificeren staan. NCI heeft Rutger den Drijver van Swietelsky Rail Benelux, ook lid van BNL, om zijn mening gevraagd over certificeren:

Waarom laat Swietelsky zich certificeren?

“Een van onze belangrijkste opdrachtgevers (ProRail) is initiator en bedenker van de veiligheidsladder, nu Safety Culture Ladder. Destijds is de veiligheidsladder opgenomen in de aanbestedingsreglementen en zo werden wij als spooraannemer eigenlijk wel verplicht om ons te laten certificeren. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en kunnen we constateren dat SCL een enorme bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van veiligheid in de spoorbranche. Oneerbiedig gezegd is het geëvolueerd van ‘verplicht nummertje’ naar een volwaardige norm, die echt een bijdrage levert aan de ontwikkeling van onze organisatie, onze mensen en partnerbedrijven.”

“Managementsystemen helpen bij het stroomlijnen van processen en het continu verbeteren van onze prestaties. Het dwingt ons ook om, op onze eigen manier, invulling te geven aan bepaalde eisen. Daarnaast geeft het onze opdrachtgevers ook het vertrouwen dat we een bepaalde kwaliteitsstandaard leveren.”

Wat betekent certificeren voor jullie als organisatie?

“Binnen Swietelsky hebben we een breed palet aan managementsystemen en worden we maandelijks intern en extern geauditeerd. Alleen dat zorgt er al voor dat we de focus niet verliezen. Vanuit de QHSE-afdeling coördineren we alle certificeringen en audits, en zijn we, met het management, ook aanjager richting de organisatie en onze partnerbedrijven. Certificeren betekent dat we onszelf langs een meetlat leggen, transparant zijn, ons laten beoordelen en zelfkritisch durven te kijken naar onze eigen processen en prestaties. Met die uitkomsten gaan we aan de slag om onszelf, of onze omgeving, te verbeteren.”

Ook delen de auditoren van NCI Certificering graag hun mening over certificeren:

Op welke manier dragen jullie bij aan veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit?

Met het auditeren van een organisatie toets je op een verantwoorde manier of een organisatie haar geschreven processen volgt en we geven hier feedback op, zodat men door kan ontwikkelen en hun processen kan optimaliseren. 

Waarom adviseren jullie organisaties om zich te laten certificeren bij NCI Certificering?

Een audit is te vergelijken met een extern toets moment. Er wordt op deze manier dieper op punten ingegaan en hier kunnen leermomenten uit voortkomen.  Audits dienen op een informele manier uitgevoerd te worden door kwalitatief goede auditoren met een flexibele instelling. Door een goede samenwerking met de backoffice, zorgen we voor een optimale bediening van onze klanten.

Wij hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van certificeren. Mocht je vragen hebben dan kan je contact opnemen met NCI via info@nci-certificering.nl of 0181-481949.

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.