Logo Bouwend Nederland

'Een hein-gesprekje maken is appeltje-eitje'

Maandag 13 februari 2023

De chatgenerator van hein® was nog maar net gelanceerd, of Nico Visser ging ermee aan de slag. De Coördinator Marketing en Communicatie gebruikte een bestaand hein-gesprekje voor zijn eigen campagne bij Dijkstra Groep. Vanwege de enthousiaste reacties laat hij nu een hele set gesprekjes maken.

Nico, waarom ben je zo enthousiast over het hein-gesprekje?

"Tijdens een veiligheidsoverleg liet iemand me de posters en de bijbehorende tool zien. Ik was meteen om. Het voorbeeld dat ik zag – over Teamsen in de auto – was erg herkenbaar. Hier moeten we wat mee, dacht ik."

Was het moeilijk om zo'n gesprekje te maken?

"Nee hoor, appeltje-eitje. Ik heb een van de hein-gesprekjes op veiligmethein.nl/hein-gesprekje gebruikt. Die kun je gewoon kopiëren of downloaden. De poster over Teamsen sloot perfect aan bij onze eigen campagne. Een kwestie van knippen en plakken dus. Een half uur na het overleg was de poster al klaar."

Wat waren de reacties?

"Ik heb de poster eerst gedropt bij een collega die over veiligheid gaat. Die vond 'm sterk vanwege de herkenbaarheid. Daarna bij Bernard, de collega die op de foto staat. Hij was vooral enthousiast vanwege de humor. We hebben de poster eerst opgehangen aan de wand tegenover het toilet. Iedereen die uit de wc kwam, stopte even om het hein-gesprekje te lezen. We zagen dat het echt de aandacht trok."

Hoe ga je het hein-gesprekje verder inzetten?

"Deze poster hangt nu op meerdere plekken. Daarnaast hebben we de organisatie achter hein gevraagd om een hele serie gesprekjes te ontwikkelen met andere thema’s die voor ons relevant zijn. Daarbij gebruiken we bewust foto's van eigen medewerkers, zodat je als lezer in alles voelt: 'ja, dit voelt écht', 'die excuus-guusjes herken', 'aanspreken kan eigenlijk prima zo'."

Een blijvertje in jullie veiligheidscommunicatie?

"Zeker! Zo'n gesprekje maakt iedereen op een laagdrempelige manier bewust van veiligheid. Het stimuleert dat we elkaar aanspreken. Dat is precies wat we nodig hebben. Als iedereen de taal van hein spreekt, wordt het echt veiliger in de bouw." 

Lees meer over het hein-gesprekje of meld je aan voor de Bewust Veilig-masterclass.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.