Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Een hein gesprekje maken is appeltje eitje

'Een hein-gesprekje maken is appeltje-eitje'

Maandag 13 februari 2023

De chatgenerator van hein® was nog maar net gelanceerd, of Nico Visser ging ermee aan de slag. De Coördinator Marketing en Communicatie gebruikte een bestaand hein-gesprekje voor zijn eigen campagne bij Dijkstra Groep. Vanwege de enthousiaste reacties laat hij nu een hele set gesprekjes maken.

Nico, waarom ben je zo enthousiast over het hein-gesprekje?

"Tijdens een veiligheidsoverleg liet iemand me de posters en de bijbehorende tool zien. Ik was meteen om. Het voorbeeld dat ik zag – over Teamsen in de auto – was erg herkenbaar. Hier moeten we wat mee, dacht ik."

Was het moeilijk om zo'n gesprekje te maken?

"Nee hoor, appeltje-eitje. Ik heb een van de hein-gesprekjes op veiligmethein.nl/hein-gesprekje gebruikt. Die kun je gewoon kopiëren of downloaden. De poster over Teamsen sloot perfect aan bij onze eigen campagne. Een kwestie van knippen en plakken dus. Een half uur na het overleg was de poster al klaar."

Wat waren de reacties?

"Ik heb de poster eerst gedropt bij een collega die over veiligheid gaat. Die vond 'm sterk vanwege de herkenbaarheid. Daarna bij Bernard, de collega die op de foto staat. Hij was vooral enthousiast vanwege de humor. We hebben de poster eerst opgehangen aan de wand tegenover het toilet. Iedereen die uit de wc kwam, stopte even om het hein-gesprekje te lezen. We zagen dat het echt de aandacht trok."

Hoe ga je het hein-gesprekje verder inzetten?

"Deze poster hangt nu op meerdere plekken. Daarnaast hebben we de organisatie achter hein gevraagd om een hele serie gesprekjes te ontwikkelen met andere thema’s die voor ons relevant zijn. Daarbij gebruiken we bewust foto's van eigen medewerkers, zodat je als lezer in alles voelt: 'ja, dit voelt écht', 'die excuus-guusjes herken', 'aanspreken kan eigenlijk prima zo'."

Een blijvertje in jullie veiligheidscommunicatie?

"Zeker! Zo'n gesprekje maakt iedereen op een laagdrempelige manier bewust van veiligheid. Het stimuleert dat we elkaar aanspreken. Dat is precies wat we nodig hebben. Als iedereen de taal van hein spreekt, wordt het echt veiliger in de bouw." 

Lees meer over het hein-gesprekje of meld je aan voor de Bewust Veilig-masterclass.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.