Logo Bouwend Nederland

Huh, een hein-gesprekje?

Maandag 30 januari 2023

Op de steiger, op de bouwplaats, op kantoor: op steeds meer plekken wordt de hein-taal gesproken. Dat is een goede zaak, want daarmee wordt ons werk steeds veiliger. Daarom ga je de komende maanden veel hein-gesprekjes horen en zien.

De hein-taal… hoe zat dat ook alweer?

Heel eenvoudig: het is een taal die ons helpt om veiliger keuzes te maken. Daarbij staat ‘hein’ voor wat je het beste kunt doen. Zoals: altijd je helm opzetten als je de bouwplaats op gaat.

Maar ‘guus’ geeft je excuses om toch iets anders te doen. Zoals: ‘Ach, het-kan-wel-even’. Of: ‘Niemand-doet-het’. Of: ‘Ik-heb-haast’.

Met respect (en een kwinkslag)

Die guzen hebben we allemaal. Maar vaak zijn we ons daar niet bewust van, omdat we even niet scherp zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar op zulke momenten aanspreken. Niet om elkaar de les te lezen, maar om elkaar te helpen om die guzen te herkennen, en vervolgens alsnog naar hein te luisteren. Als we dat met kwinkslag doen – met hein en guus dus – wordt aanspreken makkelijker, maar aangesproken worden ook. Zoals we dat met de ‘Bob’ al jaren doen als het over alcohol in het verkeer gaat.

Een mooi voorbeeld is bijgaand app-gesprekje dat plaatsvond bij Beentjes GWW. Uitvoerder Abderrahman laat zijn hein spreken wanneer hij projectleider Fred om een verkeersregelaar vraagt. Niet bedacht, niet gescript: gewoon een hein-gesprekje van de werkvloer.

De hein-taal in heel de bouw

Voor Abderrahman en Fred was één training genoeg om het gesprek over veiligheid aan te gaan. En dat zien we op veel meer plekken. Daarom gaat Bouwend Nederland het hein-gesprekje de komende maanden onder de aandacht brengen.

Het doel: dat uiteindelijk heel de bouw de hein-taal spreekt. Eén taal met maar twee woorden, die naast alle regels en richtlijnen hét verschil kan maken. En dat is nodig, want we weten inmiddels dat we met regels en richtlijnen alleen nauwelijks nog verder komen.

Posters, chat-generator en Bewust Veilig-dag

Zo is er een speciale pagina over het hein-gesprekje, waar bedrijven als Ploegam, Van den Heuvel en Van der Wiel al enkele hein-gesprekjes delen. De bijbehorende posters kun je gratis downloaden en gebruiken voor je eigen veiligheidscampagnes.

En met de chat-generator op de website kun je ook je eigen hein-gesprekjes maken. Daarmee kun je thema’s behandelen die voor jouw bedrijf relevant zijn.

Tot slot kun je op de Bewust Veilig-dag zelf laagdrempelige workshops rond de hein-gesprekjes organiseren. Hiervoor hebben we een kant-en-klare aanpak – inclusief voorbereidende Masterclass – die je gratis kunt gebruiken. Daarmee ben je in één dag klaar voor de Bewust Veilig-dag. Meer hierover lees je op de Bewust Veilig-aanmeldpagina.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.