Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Huh een hein gesprekje

Huh, een hein-gesprekje?

Maandag 30 januari 2023

Op de steiger, op de bouwplaats, op kantoor: op steeds meer plekken wordt de hein-taal gesproken. Dat is een goede zaak, want daarmee wordt ons werk steeds veiliger. Daarom ga je de komende maanden veel hein-gesprekjes horen en zien.

De hein-taal… hoe zat dat ook alweer?

Heel eenvoudig: het is een taal die ons helpt om veiliger keuzes te maken. Daarbij staat ‘hein’ voor wat je het beste kunt doen. Zoals: altijd je helm opzetten als je de bouwplaats op gaat.

Maar ‘guus’ geeft je excuses om toch iets anders te doen. Zoals: ‘Ach, het-kan-wel-even’. Of: ‘Niemand-doet-het’. Of: ‘Ik-heb-haast’.

Met respect (en een kwinkslag)

Die guzen hebben we allemaal. Maar vaak zijn we ons daar niet bewust van, omdat we even niet scherp zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar op zulke momenten aanspreken. Niet om elkaar de les te lezen, maar om elkaar te helpen om die guzen te herkennen, en vervolgens alsnog naar hein te luisteren. Als we dat met kwinkslag doen – met hein en guus dus – wordt aanspreken makkelijker, maar aangesproken worden ook. Zoals we dat met de ‘Bob’ al jaren doen als het over alcohol in het verkeer gaat.

Een mooi voorbeeld is bijgaand app-gesprekje dat plaatsvond bij Beentjes GWW. Uitvoerder Abderrahman laat zijn hein spreken wanneer hij projectleider Fred om een verkeersregelaar vraagt. Niet bedacht, niet gescript: gewoon een hein-gesprekje van de werkvloer.

De hein-taal in heel de bouw

Voor Abderrahman en Fred was één training genoeg om het gesprek over veiligheid aan te gaan. En dat zien we op veel meer plekken. Daarom gaat Bouwend Nederland het hein-gesprekje de komende maanden onder de aandacht brengen.

Het doel: dat uiteindelijk heel de bouw de hein-taal spreekt. Eén taal met maar twee woorden, die naast alle regels en richtlijnen hét verschil kan maken. En dat is nodig, want we weten inmiddels dat we met regels en richtlijnen alleen nauwelijks nog verder komen.

Posters, chat-generator en Bewust Veilig-dag

Zo is er een speciale pagina over het hein-gesprekje, waar bedrijven als Ploegam, Van den Heuvel en Van der Wiel al enkele hein-gesprekjes delen. De bijbehorende posters kun je gratis downloaden en gebruiken voor je eigen veiligheidscampagnes.

En met de chat-generator op de website kun je ook je eigen hein-gesprekjes maken. Daarmee kun je thema’s behandelen die voor jouw bedrijf relevant zijn.

Tot slot kun je op de Bewust Veilig-dag zelf laagdrempelige workshops rond de hein-gesprekjes organiseren. Hiervoor hebben we een kant-en-klare aanpak – inclusief voorbereidende Masterclass – die je gratis kunt gebruiken. Daarmee ben je in één dag klaar voor de Bewust Veilig-dag. Meer hierover lees je op de Bewust Veilig-aanmeldpagina.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.