Logo Bouwend Nederland

Veiligheidscultuur in de bouw

Woensdag 13 maart 2024

Ondanks de aandacht voor de veiligheidscultuur in de bouwsector, blijft het aantal ongevallen hoog. Dit is zorgwekkend, aangezien ongevallen leiden tot persoonlijk leed en economische schade. Het is daarom belangrijk om te investeren in de veiligheidscultuur en het gedrag binnen organisaties.

Wat is veiligheidscultuur?

Veiligheidscultuur verwijst naar de houding, waarden, gedragingen en de algemene normen en praktijken van een organisatie met betrekking tot veiligheid. Het is de manier waarop een organisatie veiligheid integreert in alle aspecten van de bedrijfsvoering en hoe veiligheid wordt gezien als een kernwaarde en prioriteit.

Een positieve veiligheidscultuur bevordert een veilige en gezonde werkomgeving door medewerkers aan te moedigen om veiligheid als een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse taken te beschouwen. Dit betekent dat er een open communicatie is over veiligheidskwesties. Verder worden medewerkers aangemoedigd om veiligheid als een integraal onderdeel van hun werk te beschouwen en wordt er een proactieve benadering van veiligheidsrisico’s gehanteerd.

Een slechte veiligheidscultuur kan daarentegen leiden tot onveilige werkomstandigheden, ongevallen en incidenten. Het is daarom belangrijk voor organisaties om een positieve veiligheidscultuur te bevorderen en te handhaven om de veiligheid van werknemers en het publiek te waarborgen.

Waarom is een sterke veiligheidscultuur van belang?

Een sterke veiligheidscultuur is van belang omdat het bijdraagt aan veilig gedrag en het voorkomen van ongevallen. Daarnaast kan het bijdragen aan kostenbesparing en een betere reputatie van het bedrijf. Een sterke veiligheidscultuur zorgt voor betrokken medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

Hoe zorg je voor een sterke veiligheidscultuur?

Er zijn verschillende manieren om te werken aan een sterke veiligheidscultuur. Een belangrijke manier is focussen op zeven dimensies van veiligheidscultuur. Deze dimensies beschrijven de verschillende aspecten van veiligheidscultuur waar aandacht aan gegeven moet worden. Door aan deze zeven dimensies te werken, wordt de veiligheidscultuur binnen de organisatie verbeterd, en daarmee ook de veiligheid op de werkplek vergroot. De zeven dimensies van veiligheidscultuur zijn:

  • Leiderschap
  • Betrokkenheid
  • Communicatie
  • Procedurele rechtvaardigheid
  • Continue verbetering
  • Verantwoordelijkheid
  • Risicobewustzijn

 

Hoe slingert jouw organisatie door de jungle van veiligheid? Doe de quiz en krijg in 5 stappen inzicht in jullie veiligheidscultuur!

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.