Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Veiligheidscultuur in de bouw

Veiligheidscultuur in de bouw

Woensdag 13 maart 2024

Ondanks de aandacht voor de veiligheidscultuur in de bouwsector, blijft het aantal ongevallen hoog. Dit is zorgwekkend, aangezien ongevallen leiden tot persoonlijk leed en economische schade. Het is daarom belangrijk om te investeren in de veiligheidscultuur en het gedrag binnen organisaties.

Wat is veiligheidscultuur?

Veiligheidscultuur verwijst naar de houding, waarden, gedragingen en de algemene normen en praktijken van een organisatie met betrekking tot veiligheid. Het is de manier waarop een organisatie veiligheid integreert in alle aspecten van de bedrijfsvoering en hoe veiligheid wordt gezien als een kernwaarde en prioriteit.

Een positieve veiligheidscultuur bevordert een veilige en gezonde werkomgeving door medewerkers aan te moedigen om veiligheid als een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse taken te beschouwen. Dit betekent dat er een open communicatie is over veiligheidskwesties. Verder worden medewerkers aangemoedigd om veiligheid als een integraal onderdeel van hun werk te beschouwen en wordt er een proactieve benadering van veiligheidsrisico’s gehanteerd.

Een slechte veiligheidscultuur kan daarentegen leiden tot onveilige werkomstandigheden, ongevallen en incidenten. Het is daarom belangrijk voor organisaties om een positieve veiligheidscultuur te bevorderen en te handhaven om de veiligheid van werknemers en het publiek te waarborgen.

Waarom is een sterke veiligheidscultuur van belang?

Een sterke veiligheidscultuur is van belang omdat het bijdraagt aan veilig gedrag en het voorkomen van ongevallen. Daarnaast kan het bijdragen aan kostenbesparing en een betere reputatie van het bedrijf. Een sterke veiligheidscultuur zorgt voor betrokken medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van anderen.

Hoe zorg je voor een sterke veiligheidscultuur?

Er zijn verschillende manieren om te werken aan een sterke veiligheidscultuur. Een belangrijke manier is focussen op zeven dimensies van veiligheidscultuur. Deze dimensies beschrijven de verschillende aspecten van veiligheidscultuur waar aandacht aan gegeven moet worden. Door aan deze zeven dimensies te werken, wordt de veiligheidscultuur binnen de organisatie verbeterd, en daarmee ook de veiligheid op de werkplek vergroot. De zeven dimensies van veiligheidscultuur zijn:

  • Leiderschap
  • Betrokkenheid
  • Communicatie
  • Procedurele rechtvaardigheid
  • Continue verbetering
  • Verantwoordelijkheid
  • Risicobewustzijn

 

Hoe slingert jouw organisatie door de jungle van veiligheid? Doe de quiz en krijg in 5 stappen inzicht in jullie veiligheidscultuur!

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.