Logo Bouwend Nederland

Vijf vragen aan Richard olde Hartman

Woensdag 3 mei 2023

Olde Hartman Advies is voordeelpartner van Bouwend Nederland en gespecialiseerd in fusies en bedrijfsovernames binnen de bouw- en infrasector. Wij stelden vijf vragen aan Richard olde Hartman.

Wie of wat is Olde Hartman Advies?

Vader en zoon, Ben en Richard olde Hartman uit Amersfoort, zijn specialisten bij fusies en overnames van met name bouw- en aannemersbedrijven. "Samen zijn we goed voor 75 jaar ervaring. Het merendeel van de bouwbedrijven in Nederland hebben we wel eens van binnen gezien", stelt Richard olde Hartman.

Wat doet Olde Hartman Advies voor leden van Bouwend Nederland?

"Olde Hartman Advies begeleidt bouwgerelateerde bedrijven door heel Nederland bij fusie- en overnametrajecten – van de waardering tot de champagne. We hebben meer dan 500 bedrijfsovernames op touw gezet en beschikken over een groot netwerk om bedrijven te matchen. Ons geheim? We smeden een team."

Aan wat voor kopers worden bedrijven overgedragen?

"De meeste bouwbedrijven vinden aansluiting bij een ander bouw- c.q. aannemingsbedrijf. Het autonoom voortzetten op de huidige locatie komt het meest voor. Soms worden de bedrijven samengevoegd. Maar het kan natuurlijk ook dat iemand binnen de onderneming of binnen de familie het bedrijf wil overnemen. Het is belangrijk dat alles dan goed geregeld is."

Is hierin een trend zichtbaar?

"Er zijn steeds minder overdrachten aan privépersonen binnen of buiten het bedrijf. Ook al beschikken ze over de kwaliteiten, het is in financiële zin vaak onhaalbaar. Daarentegen gaan steeds meer bedrijven samen om zo beter het hoofd bieden aan de kansen en bedreigingen in de markt. Vanuit de opdrachtgever zijn de eisen, evenals de regelgeving, sterk toegenomen. Er wordt synergie gezocht om samen meer dan de som der delen te zijn."

Hoe is de markt op dit moment in overnameland?

"De markt is volop in beweging. Veel bedrijven willen uitbreiden en zich versterken. Anderzijds zijn er veel ondernemers die met pensioen gaan of alleen nog maar gedeeltelijk betrokken willen blijven. We begeleiden op dit moment door het hele land ongeveer 25 bedrijven, variërend van 2 tot 200 man personeel en van nieuwbouw tot renovatie. We zien steeds meer jonge, ambitieuze ondernemers. En niet onbelangrijk: private equity heeft nu ook zijn intrede in de bouw gedaan."

Als bonus: nog een belangrijk advies?

"Begin op tijd met de overdracht van je bedrijf. We zien vaak dat ondernemers de beslissing te lang uitstellen, met alle gevolgen van dien. Gun jezelf de ruimte om dit traject goed en gedegen te doorlopen, je doet het immers maar een keer."

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en het ledenvoordeel van Olde Hartman Advies? Neem dan contact met ons op. Bel 079 3 252 166 of stel je vraag via onderstaande knop.

Stel je vraag

 

Dit artikel is gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenservice, editie voorjaar 2023. Klik hier om het hele magazine te lezen.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.