Logo Bouwend Nederland

Bouw in Flevoland: voorkom stapelen van eisen

Vrijdag 24 februari 2023

Tot 2030 wil Flevoland 39.200 woningen realiseren. Regio Oost nam in aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten en Waterschappen op 22 februari (kandidaat)gedeputeerden mee naar project De Kroon Van Dronten. Naast het NS-station bouwt Olde Rikkert Bouw uit Almere daar een complex dat wonen, zorg en detailhandel combineert.

De veertig statenleden van Flevoland zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen hoe er in de jongste provincie van Nederland wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Met uitdagingen als woningnood, stikstof en de energietransitie is het noodzakelijk dat politiek, ontwikkelaars/opdrachtgevers, onderwerpers en bouwers hierin elkaars positie leren kennen en gezamenlijk optreden. Alleen dan komt versnelling van (woning)bouw en infra in beeld.

Unieke mix van wonen en zorg

Aannemer Olde Rikkert werkt bij de De Kroon van Dronten voor opdrachtgever KWA-Plein Dronten BV aan wooneenheden en voorzieningen aan het Koning Willem Alexanderplein. De Kroon van Dronten bestaat uit vijftig huurappartementen (aangekocht door Credit Linked), 24 startersstudio's, acht eengezinswoningen, stationgerelateerde commerciële voorzieningen en 43 woon-zorgstudio's voor zorginstelling en St. Jansdal. Dit maakt het project een voorbeeldproject van een unieke mix van wonen en zorg. Hoofduitvoerder Chris Beckers verzorgde de rondleiding en wist de (kandidaat)statenleden deels met bouwlift en deels via de steiger tot op het dak te krijgen.

Aanwezigen

Deelnemers vanuit de provincie waren: Nelly den Os (GroenLinks), Arnoud Meijering (GroenLinks), Roos Zitman (Groenlinks) Harold Hofstra (ChristenUnie), Geert Post (SGP), Jelena Postuma (Forum voor Democratie), Marian Uitdewilligen (CDA), Ria Visser (ChristenUnie). Ook waren aanwezig Dennis Grimbergen (wethouder RO Lelystad), Anita van de Haar (St. Jansdal), Martijn Koppert (ontwikkelaar) en Ricardo van Uum (Olde Rikkert), alsmede Jeffrey Kok, Camilla Diepenhuis en Max de Lange (EIB). Namens Regio Oost waren Jarin van der Zande en Marjolein Lacroix aanwezig.

'Stapelen van eisen maakt bouw duurder'

Het was een informele bijeenkomst in een van de woningen in aanbouw om elkaar te leren kennen en informatie uit te wisselen. Gespreksonderwerpen waren versnelling van de bouw, netcongestie en de krapte van arbeidskrachten. Onderzoeker Jeffrey Kok belichtte een EIB-onderzoek over de regionale bouweconomie van Flevoland. In de Woondeal neemt de provincie tot 2030 39.200 woningen voor zijn rekening. Een snellere vergunningverlening, het niet stellen van bovenwettelijke eisen en een goede balans tussen ambitie en extra beleidsdoelstellingen duurzaamheid blijken volgens Kok landelijk de sleutel voor versnelling van de bouw. Hij vond hier bijval van ontwikkelaar Martijn Koppert. "Het stapelen van eisen maakt de bouw bovendien in de ene provincie duurder dan de andere."

'Afgifte vergunningen neemt af'

Bouwer Ricardo van Uum (Olde Rikkert) gaf de statenleden zijn bezorgdheid mee. "Ik ben trots op de bouw, maar de afgifte van vergunningen neemt af. Tegelijkertijd worden we als bouwers geconfronteerd met gevolgen van de hoge rente en stijgende bouwkosten. Als we niet uitkijken komt de bouw hier in Flevoland stil te vallen. Dat moeten we te allen tijde voorkomen."

Anita van der Haar (manager Bouw en Huisvesting van ziekenhuis St. Jansdal) brak een lans voor anti-cyclisch bouwen door zorginstellingen en corporaties. "Dat zit in hun dna. Zorginstellingen hebben bovendien een enorme inhaalslag op renovatie te doen."

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Maandag 29 april 2024
Bijeenkomst Veluwestreek: ‘WKB, samen goed van start’

Op dinsdagavond 12 maart heeft de afdeling Veluwestreek een mooie bijeenkomst georganiseerd. Het thema van de avond was ‘WKB, Samen goed van start’. De aftrap van deze avond werd gedaan door Casper van Busschbach met een presentatie over het publiekrechtelijke deel van de nieuwe omgevingswet en de Wkb. Aansluitend heeft Reina Uittenbogaard ons in haar presentatie meegenomen in het privaatrechtelijke deel van de wet en wat het voor ons allen inhoudt.