Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen
Woensdag 12 juni 2024
Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.
Tientallen bouw- en infrabedrijven en onderwijsinstellingen hebben hun beste beentje voorgezet om van 7 juni weer een geweldig bouw- en infra feest te maken. Zoals elk jaar werden een heleboel bouwlocaties op de dag vóór de Dag van de Bouw opengesteld voor leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs. Doel van deze Onderwijsdag van de Bouw is om kinderen kennis te laten maken met de bouw en infra en ze hopelijk enthousiast te maken voor een toekomst in onze sector.
Flink uitgepakt
Eén van de activiteiten in Regio Oost was het Bouw en Infrafestival in Zwolle. De Dijkzone Alliantie Dura Vermeer/Ploegam hadden de bouwplaats van het project Versterking Stadsdijken opengesteld voor het evenement. Zo’n 450 leerlingen van verschillende voortgezet onderwijs scholen waren er naar het bouwterrein gekomen om de bouw en infra van dichtbij te beleven. Een flink aantal bedrijven en onderwijsinstellingen hadden er voor een scala aan activiteiten voor de kinderen gezorgd. In twee uur tijd konden ze timmeren, metselen, straten, energie opwekken op een energyfloor, 'spijkerpoepen' met een graafmachine, een zandzakkenchallenge doen, lassen, met VR brillen digitaal door bouw- en infraprojecten lopen, landmeten; teveel om op te noemen eigenlijk.
Enthousiaste reacties
Sommige pubers moesten er even inkomen, maar zodra ze de smaak te pakken hadden was er geen houden meer aan. “Mag ik straks nog een keertje metselen?”, klonk het bijvoorbeeld toen het tijd was om door te gaan naar de volgende activiteit.
De docenten waren net zo enthousiast. “Super goed dat jullie de sector in de hele breedte presenteren; van het ambachtelijke handwerk tot en met de digitale technologieën. Zo krijgen de kinderen een heel compleet beeld van wat de bouw en infra ze te bieden heeft!”
En ook de organiserende bedrijven waren erg tevreden over de dag. “Dit moeten we volgend jaar weer doen!”, klonk het meteen na afloop al.
Nog veel meer te beleven
Het Bouw en Infrafestival in Zwolle was niet het enige evenement in de regio op deze Onderwijsdag van de Bouw. Op een project in Blaricum onthaalde Roelofs uit Den Ham leerlingen van de basisschool Pionier op allerlei doe-activiteiten. NTP Hattem ontving op het project Schans Buitenwacht in Kampen-IJsselmuiden leerlingen van Hogeschool Windesheim. Die konden door middel van een carrousel kennis maken met alle functies in het bouwteam. Salverda Bouw nam leerlingen van basisschool de Zonnewijzer uit Diepenveen mee naar een uitbreidingsproject van Vitens. Veilig voorzien van bouwhesjes en helmen konden de kinderen hun ogen uitkijken op het terrein. Een aantal bedrijven die zijn aangesloten bij de Rotary Voorst, hadden samen een Techniekdag georganiseerd. 350 basisschoolleerlingen konden daar techniek-breed allerlei activiteiten doen. Op het Kazerneterrein in Ede vond de Bouw Inspiratiedag plaats. Het was alweer de 9e editie van het regio-overstijgende evenement dat afdeling Zuid West Veluwe samen met afdeling Veenendaal van Regio Randstad Noord organiseert. Meer over die dag kun je hier lezen.
Leuk voor thuis
Bij elk evenement kregen de basisschoolkinderen het Bouw en infra kwartet mee naar huis. Idee achter het spel is dat ook de ouders thuis een beter beeld krijgen van wat de bouw en infra nu eigenlijk inhoudt. Op de kwartetkaarten staan naast een heleboel beroepen ook werkzaamheden en processtappen die nodig zijn voor bijvoorbeeld het bouwen van een school. Leden kunnen de kwartetten bestellen op www.debouwmaakthet.nl/op-school
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.