Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwplaatsen in regio oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Woensdag 12 juni 2024

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.

Tientallen bouw- en infrabedrijven en onderwijsinstellingen hebben hun beste beentje voorgezet om van 7 juni weer een geweldig bouw- en infra feest te maken. Zoals elk jaar werden een heleboel bouwlocaties op de dag vóór de Dag van de Bouw opengesteld voor leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs. Doel van deze Onderwijsdag van de Bouw is om kinderen kennis te laten maken met de bouw en infra en ze hopelijk enthousiast te maken voor een toekomst in onze sector. 

Flink uitgepakt

Eén van de activiteiten in Regio Oost was het Bouw en Infrafestival in Zwolle. De Dijkzone Alliantie Dura Vermeer/Ploegam hadden de bouwplaats van het project Versterking Stadsdijken opengesteld voor het evenement. Zo’n 450 leerlingen van verschillende voortgezet onderwijs scholen waren er naar het bouwterrein gekomen om de bouw en infra van dichtbij te beleven. Een flink aantal bedrijven en onderwijsinstellingen hadden er voor een scala aan activiteiten voor de kinderen gezorgd. In twee uur tijd konden ze timmeren, metselen, straten, energie opwekken op een energyfloor, 'spijkerpoepen' met een graafmachine, een zandzakkenchallenge doen, lassen, met VR brillen digitaal door bouw- en infraprojecten lopen, landmeten; teveel om op te noemen eigenlijk. 

Enthousiaste reacties

Sommige pubers moesten er even inkomen, maar zodra ze de smaak te pakken hadden was er geen houden meer aan. “Mag ik straks nog een keertje metselen?”, klonk het bijvoorbeeld toen het tijd was om door te gaan naar de volgende activiteit.

De docenten waren net zo enthousiast. “Super goed dat jullie de sector in de hele breedte presenteren; van het ambachtelijke handwerk tot en met de digitale technologieën. Zo krijgen de kinderen een heel compleet beeld van wat de bouw en infra ze te bieden heeft!” 

En ook de organiserende bedrijven waren erg tevreden over de dag. “Dit moeten we volgend jaar weer doen!”, klonk het meteen na afloop al.

Nog veel meer te beleven

Het Bouw en Infrafestival in Zwolle was niet het enige evenement in de regio op deze Onderwijsdag van de Bouw. Op een project in Blaricum onthaalde Roelofs uit Den Ham leerlingen van de basisschool Pionier op allerlei doe-activiteiten. NTP Hattem ontving op het project Schans Buitenwacht in Kampen-IJsselmuiden leerlingen van Hogeschool Windesheim. Die konden door middel van een carrousel kennis maken met alle functies in het bouwteam. Salverda Bouw nam leerlingen van basisschool de Zonnewijzer uit Diepenveen mee naar een uitbreidingsproject van Vitens. Veilig voorzien van bouwhesjes en helmen konden de kinderen hun ogen uitkijken op het terrein. Een aantal bedrijven die zijn aangesloten bij de Rotary Voorst, hadden samen een Techniekdag georganiseerd. 350 basisschoolleerlingen konden daar techniek-breed allerlei activiteiten doen. Op het Kazerneterrein in Ede vond de Bouw Inspiratiedag plaats. Het was alweer de 9e editie van het regio-overstijgende evenement dat afdeling Zuid West Veluwe samen met afdeling Veenendaal van Regio Randstad Noord organiseert. Meer over die dag kun je hier lezen.

Leuk voor thuis

Bij elk evenement kregen de basisschoolkinderen het Bouw en infra kwartet mee naar huis. Idee achter het  spel is dat ook de ouders thuis een beter beeld krijgen van wat de bouw en infra nu eigenlijk inhoudt. Op de kwartetkaarten staan naast een heleboel beroepen ook werkzaamheden en processtappen die nodig zijn voor bijvoorbeeld het bouwen van een school. Leden kunnen de kwartetten bestellen op www.debouwmaakthet.nl/op-school

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Brabants uitje smaakt naar meer: af van de gebaande paden

Dit jaar stond de ledenexcursie in het teken van avontuur, bourgondisch genieten, varen en een stadswandeling. De perfecte locatie is dan Den Bosch waar alles bij elkaar komt. We kijken terug op een zeer geslaagd tweedaags evenement waar we op een ontspannen manier even afstand kunnen nemen van de dagelijkse drukke bouw- en infrapraktijk.

Maandag 8 juli 2024
Top 6 meest gekozen ledenvoordelen voor Stedendriehoek Salland

Bouw- en infrabedrijven worden lid van onze vereniging, omdat we onder meer hun belangen behartigen, kennis delen online of in informatiebijeenkomsten en aantrekkelijke ledenvoordelen aanbieden. Dat laatste is voor de regionale voorzitter van afdeling Stedendriehoek Salland een belangrijke. "We zien zes ledenvoordelen die er bij ons in de regio heel erg uitspringen", zegt Peter Meerman.

Dinsdag 2 juli 2024
Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij TOM Magazine

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.